CEO Eddy Duquenne over de Amerikaanse expansie van Kinepolis: ‘Voor ons is dit geen mega-overname’
Kinepolis koopt zijn Amerikaanse sectorgenoot MJR voor 152 miljoen dollar. Twee jaar geleden nam de Belgische bioscoopuitbater al een keten over in Canada. Volgens CEO Eddy Duquenne moet Kinepolis als een goede huisvader de risico’s spreiden.
Met de Amerikaanse overname staat Kinepolis nu stevig aan beide kanten van de Atlantische oceaan.
EDDY DUQUENNE. “Sinds het brexit-referendum in 2016 vergroot de politieke instabiliteit in Europa. We vonden we dat we regionaal moesten diversifiëren (Kinepolis is in Europa actief in België en zes andere landen, nvdr.). We zijn eerst naar Canada getrokken, een stabiele en gezonde economie. Nu gaan we naar de Verenigde Staten. De handelsoorlog zal er nog wel enkele maanden op de economie wegen, maar dat zal geleidelijk wel afnemen. Ik denk dat we in Europa te weinig bezig zijn met de eigen economische uitdagingen en ons iets te veel blindstaren op de spanningen tussen de Verenigde Staten en China.
“Ons metier heeft hoe dan ook veel weg van een rollercoaster. De omzet kan snel zakken door te koud of te warm weer, een slecht filmaanbod of een sportevenement zoals de Wereldbeker voetbal. Het is een bewuste strategie niet al onze eieren in dezelfde mand te leggen.”
Waarom is MJR een mooie buit?
DUQUENNE. “De complexen zijn groter dan degene die we hebben in Canada. MJR heeft 164 schermen verspreid over tien complexen. Daardoor is er meer potentieel om er onze concepten voor de verkoop van drank en snacks uit te rollen. De keten heeft ook het vastgoed grotendeels in eigendom, maar het grootste pluspunt is de ligging. Michigan grenst aan Canada, waar we al actief zijn. Die staat doet het economisch zeer goed. De autoconstructeurs gingen er door een diep dal na de financiële crisis, maar ze hebben zich ondertussen goed hersteld. Ze investeren in onderzoek en ontwikkeling, en daardoor verhuizen ook meer goedbetaalde kenniswerkers naar Michigan.”
U neemt het liefst familiebedrijven over en niet ketens waar investeringsfondsen op de korte termijn alle winst uit willen persen.
DUQUENNE. “Bij MJR stond de baas zelf aan het fornuis. Het bedrijf verkeert in goede gezondheid, zowel financieel als operationeel. Bij de bedrijfsbezoeken kon je zelfs in de projectiecabines van de vloer eten. We gaan er niet onze wil opleggen. MJR gaat autonoom kunnen beslissen hoe ze ons concept integreren, het management blijft ook aan boord. Het was een aangename verrassing dat het management van MJR ons al goed kende.”
MJR heeft gezonde marges. Is er dan nog genoeg potentieel?
DUQUENNE. “In Canada hebben we bij Landmark na de overname op korte termijn een mooie sprong kunnen maken, zeker in de streek rond Toronto. Die grenst aan Michigan en de samenstelling van de bevolking en economie zijn vergelijkbaar. Daarom denk ik dat er wel genoeg potentieel is.”
Door de overname stijgt uw schuldgraad wel.
DUQUENNE. “De IFRS-boekhoudregels zorgen bij ons voor een beeld dat niet strookt met de economische realiteit. Zo verwerven we bijvoorbeeld een mooie vastgoedportefeuille. Voor ons is dit geen geen mega-overname, maar een weloverwogen operatie waar we zeker genoeg draagkracht voor hebben.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Kinepolis Group
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Vrije tijd, bioscopen, enz.