Cegeka wint aanbesteding patiëntendossier bij UZ Leuven

. © .
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Het grootste universitaire ziekenhuis van het land gaat in zee met Cegeka voor de verdere ontwikkeling en de vermarkting van zijn patiëntendossiersoftware.

UZ Leuven en Cegeka zullen een joint venture oprichten om de UZ Leuven-toepassing voor het elektronische patiëntendossier (EPD) verder te vermarkten. De deal volgt op een openbare gunningsprocedure. In de joint venture brengt UZ Leuven een licentie op zijn bestaande EPD-pakket in, dat intern bekend is als KWS (de afkorting van Klinisch WerkStation). Dat is een eigen ontwikkeling van UZ Leuven en zijn partnerinstellingen.

Cegeka “brengt commerciële knowhow, ervaring in het implementatietraject en servicemanagementorganisatie” in, meldt Michelle Martens, verantwoordelijk voor Business Partner Innovation bij Cegeka. Cegeka stopt ook geld in de joint venture, bevestigt Martens, maar dat bedrag is nog niet publiek gemaakt.

Gezamenlijke controle’

Er is nog geen naam voor het nieuwe bedrijf en er moeten nog een hoop afspraken worden gemaakt, geeft Martens toe. Zo is het nog niet duidelijk wie van de partners de leiding zal hebben. Volgens gedelegeerd bestuurder professor Marc Decramer van UZ Leuven kan het een 50/50-samenwerking worden of 51/49, met misschien in het begin de meerderheid voor UZ Leuven. Decramer: “We streven naar gezamenlijke controle.” Martens: “We streven naar een evenwaardig partnerschap.” De joint venture zal de ontwikkelaars tewerkstellen om nieuwe versies van het EPD-pakket uit te brengen, volgens Decramer.

Michelle Martens van Cegeka verduidelijkt dat het niet de bedoeling is dat Cegeka al zijn healthcareactiviteiten in de nieuwe vennootschap inbrengt. “Dit wordt een volwaardige organisatie van onbepaalde duur voor de ontwikkeling, de implementatie en het onderhoud van zorgtoepassingen. Daarbuiten zal Cegeka zijn healthcaretak verder uitbouwen.”

Nexuz Health

UZ Leuven is met zijn 1995 bedden het grootste universitaire ziekenhuis van België. Het maakt deel uit van het medische samenwerkingsverband Nexuz Health, waarin nog eens 19 instellingen meedraaien voor het delen van elektronische patiëntendossiers. Het EPD is verbonden met huisartsen en tandartsen via het e-healthplatform. Patiënten kunnen afspraken, facturen en beeldmateriaal online raadplegen. Volgens Decramer “wil de joint venture de toekomst van het Nexuz Health-project verzekeren. We willen verder technologisch up-to-dateoplossingen bieden aan de ziekenhuizen, tegen een democratische prijs.”

De Nexuz-samenwerking betekent echter niet dat alle Nexuz-instellingen in de toekomst automatisch met de joint venture scheep gaan. “Ook die moeten de procedures voor overheidsopdrachten volgen”, zegt Decramer.

Cegeka noch UZ Leuven gaven info over de andere gegadigden voor het EPD-contract. Cegeka is na overnames in Nederland en Duitsland de grootste Belgische ICT-speler, met 3600 medewerkers. De omzet in 2015 was 368 miljoen euro.

Partner Content