Cegeka, Levenstond Seafoods en SMC zijn snelste groeiers in Limburg

In het provinciehuis te Hasselt mochten de Limburgse bedrijven de spits afbijten van de jaarlijkse Gazellenronde waarmee Trends de Vlaamse provincies en Brussel aandoet. Trendstop berekende welke 200 Limburgse bedrijven tussen 2008 en 2012 de grootste groei van omzet, cashflow en personeelsbestand realiseerden.

Hoewel de Limburgse Gazellen stevig in Belgische handen blijven (71 procent), is het aantal buitenlandse bedrijven met vier procent toegenomen. Opvallend is dat die toename volledig op rekening komt van tien niet-Europese bedrijven: Amerikanen, Zuid-Afrikanen, Japanners of Abu-Dhabiërs (Borealis) hebben nu de controle over Limburgse gazellen.

Dat de bouw- en transportbedrijven in Limburg het best vertegenwoordigd blijven, mag niet verwonderen. Maar ten opzichte van vorig jaar merken we een toename van het aantal elektronica-, chemie -en IT-bedrijven.

Cegeka

Eén daarvan is de winnaar bij de grote bedrijven: de Hasseltse IT-groep Cegeka. Door vijf jaar lang met gemiddeld 17 procent te groeien, sloot het bedrijf van André Knaepen 2012 af met een geconsolideerde omzet van 214 miljoen euro en 2100 medewerkers. Ook voor de volgende jaren mikt Cegeka op een dubbelcijferige groei.

Bij de middelgrote bedrijven staat Levenstond Seafood op het hoogste schavot. Vanuit Riemst, op een boogscheut van de Nederlandse grens, verwerkt, verpakt en vervoert het bedrijf van Axel Verberckmoes visproducten naar retail, viswinkels en horeca in Nederland en België. Logistiek is de nabijheid van de luchthaven van Bierset, dé draaischijf voor de import van verse vis, een grote troef.

SMC kroont zich tot winnaar bij de kleine ondernemingen. Medin Ciftci richtte in 2007 Safety & Maintenance Company op als eenmanszaak. Zeven jaar later staat hij aan het hoofd van een bedrijf met 55 werknemers. De deskundigen van SMC zorgen er tijdens de shutdown van bedrijven voor dat de veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.

Epigan is starter van het jaar

Ten slotte bekroont Trends in de marge van de Gazellen ook de Starter van het Jaar. In Limburg mocht het Hasseltse Epigan deze titel in ontvangst nemen. Epigan is een spinoff van het Leuvense onderzoekscentrum Imec. Het produceert halfgeleiders met een laagje Galliumnitride voor toepassingen met een hoog energiedebiet, zoals opladers voor computers, servers of hoogspanning.

Simon Van Dorpe

Partner Content