Burger King wil naar België

© belga

De Amerikaanse hamburgerketen Burger King wil de volgende jaren werk maken van zijn internationalisering. Daarbij zijn ook een aantal nieuwe markten gedefinieerd, waarbij België, naast onder meer Frankrijk, Finland en Griekenland.

Burger King schat het potentieel in België op 230 restaurants. Dat cijfer moet bijzonder omzichtig worden benaderd, want het is een berekening op basis van het marktaandeel in de Verenigde Staten. Bovendien stoelt de berekening op één restaurant per twee miljard dollar bruto binnenlands product.

Mc Donald’s en Quick

Toch is de komst naar België een belangrijk signaal. Quick had in 2010 in België en Luxemburg 92 restaurants. De tweede belangrijke speler is de wereldwijde marktleider McDonald’s.

McDonald’s heeft 63 restaurants in België. “België is een zeer specifieke markt”, antwoordt woordvoerder Kristel Muls. “We werken met een specifiek Belgisch managementteam, en met Belgische franchisenemers. Ook de situatie per gewest is verschillend, met bijvoorbeeld verschillen rond bouwvergunningen. België is een groeimarkt. Jaarlijks openen we twee tot drie nieuwe restaurants”.

Bij Quick wil woordvoerder Katrien Van Vracem “enkel commentaar geven op de eigen activiteiten. Een extra speler is een goede zaak voor de klant. Het zorgt ervoor dat Quick alert blijft”.

3G Capital

Burger King wil van 12.512 restaurants eind vorig jaar, naar 17.000 in 2016. 60 procent van de restaurants ligt in Noord-Amerika. Er zouden bijna 4000 nieuwe restaurants komen. Dat is nog gerekend zonder de uitbreidingsplannen in Brazilië. Die zitten in een aparte joint venture. De volgende vijf jaar komen er “enkele honderden” restaurants bij in Brazilië.

Burger King is in handen van 3G Capital. Het Amerikaanse investeringfonds wordt gecontroleerd door de drie Braziliaanse sleutelaanhouders van AB InBev: Lemann, Telles en Sicupira. Weldra gaat 29 procent van de aandelen van Burger King naar de beurs van New York.

De Belgische bestuurder van AB InBev, Alexandre Van Damme, is sinds december ook bestuurder bij Burger King.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content