“Buchmann Optical Holding zit in de hoek waar de klappen vallen”

“Dat is de ergste crisis uit de geschiedenis van het bedrijf”, zegt Jacky Buchmann, gedelegeerd bestuurder van Buchmann Optical Holding in een interview met Trends.

“En een van de moeilijkste periodes in mijn leven. Ik heb 100 werknemers moeten ontslaan. Ik ken al mijn mensen met naam. Sommigen werken hier van vader op zoon.”

Buchmann Optical Holding richt zich op de verkoop van apparatuur aan opticiens en brildistributiegroepen. De groep boekte in 2008 een geconsolideerde omzet van 61 miljoen euro en een verlies van 1,5 miljoen. BOH is in 2009 met meer dan 10 procent in omzet gedaald, stelt Buchmann.

“Het is een zeer crisisgevoelige groep, omdat we investeringsgoederen leveren. Als kapitaalintensief bedrijf zitten we op in de hoek waar de klappen vallen. Onze klanten krijgen amper investeringskredieten van hun bankier. En als ze geld hebben, houden ze het liever uit schrik in hun zak. Ze kunnen zonder veel problemen de aankoop van onze producten met een jaar of wat uitstellen. Vooral de zelfstandige opticiens hebben het moeilijk.”

Er zijn grote regionale verschillen. “In sommige landen dalen we met de helft, elders met 10 procent. Spanje, bijvoorbeeld, is een catastrofe. De VS: idem dito. Ik twijfelde onlangs nog eventjes of er wat beweging in kwam. Niet, dus. Het was een schijnbeweging. Toch denk ik dat we het dal bereikt hebben. Zeker Italië doet het goed.”

Binnen de familie is er geen opvolging voorzien voor de 77-jarige ondernemer. “Mijn zoon heeft weinig zin om me op te volgen, net zomin als mijn dochter”, weet de gewezen minister van Middenstand (toen PVV). “Lang hoopte ik dat de kleinzoon de fakkel zou overnemen. Plots werd hij echter op de univiversiteit gecontacteerd door een advocatenkantoor (Linklaters – nvdr). Ik durf niet zeggen wat ze hem aanboden om hun kantoor te vervoegen.”

Omdat de solvabiliteit in goede banen te leiden, bestudeert Buchmann een kapitaalverhoging. Maar hij sluit een verkoop of een fusie niet uit. “Voor de crisis stonden de venture capitalisten aan de voordeur aan te schuiven. Elk voorstel heb ik afgeketst. Een gemiste kans, natuurlijk. Mijn grote probleem is dat ik dit bedrijf dolgraag leid en me zeer goed voel. Nog altijd trouwens. Ik ben er elk moment mee bezig. Mijn heilige schrik: dat ik als ik morgen stop en heel de dag doelloos mijn krant zal zitten lezen. Als je zo oud wordt verwachten de mensen dat je gaat liggen tot je doodgaat. Daar heb ik geen zin in. Al mijn vrienden en kennissen die gestopt zijn, zien er niet goed uit.”

H.B.

Het volledige interview leest u in Trends van deze week

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content