‘Brussels Airlines doet aan sociale dumping’

© belga

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de luchtvaartmaatschappij is van oordeel dat CityJet, waarop Brussels Airlines voor bepaalde vluchten een beroep doet, de regels van de sociale wetgeving niet naleeft.

Brussels Airlines werkt voor een klein aantal vluchten samen met CityJet, dat op zijn beurt een beroep doet op de Ierse uitzendfirma Nobox voor het leveren van cabinepersoneel. De vakbonden schatten hun aantal op een 20-tal werknemers.

“Zij zouden een contract moeten krijgen volgens de Belgische wetgeving, maar dat is niet gebeurd. Sommigen krijgen enkel een contractbelofte, geen arbeidsovereenkomst. Nobox betaalt ook niet het wettelijk minimum, de arbeidsvoorwaarden zijn onduidelijk en de mensen ontvangen geen loonfiche”, aldus Olivier Van Camp van het BBTK. Volgens de vakbondsman verdienen die werknemers aanzienlijk minder dan hun collega’s van Brussels Airlines. “Dit zijn Ryanair-toestanden”, luidt het.

Acties

Hoewel een tweetal maanden geleden al werd vastgesteld dat de regels van de sociale wetgeving niet werden nageleefd, zijn de vakbonden er sindsdien nog niet in geslaagd om een gesprek te hebben met Nobox. Ook bij Brussels Airlines vangen ze naar eigen zeggen bot.

Intussen werd wel de sociale inspectie op de hoogte gebracht. “We roepen alle partijen, inclusief Brussels Airlines, op om rond de tafel te zitten om deze problematiek te bespreken. Indien dit niet lukt zullen acties niet uitblijven”, klinkt het in het persbericht.

Reactie Brussels Airlines

Brussels Airlines bevestigt aan het persagentschap Belga dat ze voor sommige regionale luchthavens een beroep doet op CityJet, omdat die beschikt over een specifiek vliegtuigtype (met minder dat 100 zetels) dat ze zelf niet heeft. “Het contract met CityJet is via een tenderprocedure tot stand gekomen. De maatschappij voldeed als beste aan de vele criteria die we oplegden.”

In de tewerkstellingspolitiek van CityJet heeft Brussels Airlines geen rechtstreekse inspraak, ‘maar we hebben in meetings en schriftelijk altijd duidelijk gemaakt dat we verwachten dat ze voor onze vluchtoperaties voldoen aan alle (sociale) wetgevingen’. De luchtvaartmaatschappij laat weten dat ze de opmerkingen van de vakbonden ‘meteen opnemen met CityJet’.

Partner Content