Britse factormaatschappij Bibby lonkt naar België
Bibby Financial Services, een wereldspeler in factoring, wil zijn Belgische cliënteel uitbreiden en volgend jaar een vestiging in ons land openen. ‘Alternatieve financieringsoplossingen voor kmo’s, zoals factoring, zijn in België nog te weinig bekend’, zegt algemeen directeur Rob Retèl.
Bibby Financial Services (BFS) maakt deel uit van de Britse Bibby-groep, die opgericht werd in 1807 en een van de oudste familiebedrijven van Engeland is. De groep is actief in maritiem transport, logistiek en retail, en sinds 35 jaar via BFS ook in financiële oplossingen voor kmo’s. Het bedrijf telt meer dan veertig vestigingen in veertien landen in Europa, Azië en Noord-Amerika.
In 2015 opende BFS een kantoor in Nederland, nadat de onderneming een paar jaar de Nederlandse markt had bediend vanuit Düsseldorf. “In enkele jaren tijd zijn we gegroeid van 9 naar 26 medewerkers”, vertelt Rob Retèl, algemeen directeur van BFS voor Nederland en België. De Nederlandse vestiging bevindt zich in Waalre, bij Eindhoven, dicht bij de Belgische grens.
Door de nabijheid en de mondreclame vonden intussen al een vijftiental Belgische kmo’s zelf de weg naar BFS. “We werden steeds meer gecontacteerd door geïnteresseerde Belgische ondernemers”, zegt Retèl. Daarom lanceerde het bedrijf dit jaar een Belgische website. Nu wil het ook zijn merkbekendheid in ons land actief vergroten. “We investeren in lokale mensen om door te breken op de Belgische markt. Als onze klantenbasis voldoende groot is, plannen we eind volgend jaar een vestiging in Vlaanderen te openen.”
Onafhankelijk
Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering die inhoudt dat bedrijven hun openstaande vorderingen verkopen aan een factormaatschappij, om snel over liquide middelen te beschikken. In België zijn de meeste factormaatschappijen verbonden aan een bank. Die stellen zich volgens Retèl doorgaans stug op tegenover kmo’s die nood hebben aan extra financiering.
“Banken zijn er meestal niet voor kmo’s als de economische toestand een beetje tegen zit”, zegt Retèl. “Of ze stellen extra voorwaarden, of er zit weinig consistentie in de financiering. Door hun logge structuren slagen ze er ook niet in snel te beslissen.”
Retèl hamert erop dat BFS de grootste bank-onafhankelijke factormaatschappij is: “Wij kijken alleen naar de hardheid van de vordering. Als er duidelijk een dienst of een prestatie geleverd is die tot een factuur geleid heeft, kunnen wij snel voor financiering zorgen.”
BFS koopt volledige debiteurenportefeuilles, volgens Retèl vaak tegen hogere bedragen dan de banken: “Wij gaan tot 90 procent van de openstaande vorderingen en hanteren geen kredietplafond. Wij kunnen een alternatief zijn voor bedrijven die tijdelijk kampen met een zwakkere financiële positie, voor groeibedrijven die geconfronteerd worden met een explosie van hun financieringsbehoeften, en voor starters. In al die gevallen kennen de banken liever geen leningen toe.”
Factoring kan volgens Retèl zorgen voor een betere cashflow en snelle toegang tot werkkapitaal dat vastzit in uitstaande facturen: “BFS is consistent in zijn beleid. We kunnen klanten er weer bovenop helpen als het economisch minder gaat, en we kunnen een flexibele financiering aanbieden die meegroeit met de omzet van de klant. Dat doen we via drie belangrijke producten: debiteurenfinanciering, debiteurenbeheer en kredietverzekeringen. Als internationaal bedrijf kunnen we ook bedrijven die exporteren via factoring bijstaan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier