Bpost-topman Van Gerven stuurt Nederlands verwijt terug naar afzender
De Nederlanders van PostNL leggen de schuld voor de mislukte overname bij bpost, maar bpost-CEO Koen Van Gerven stuurt dat verwijt terug naar afzender.
Het is voor de topman van bpost Van Gerven niet duidelijk waarom de overnamepoging op een mislukking is uitgedraaid. “We hebben verschillende keren voorgesteld om het debat weg te halen van de publieke plaats en om te praten over de echte problemen, los van het sentiment en de ketelmuziek”, zegt hij. “De publieke plaats is niet waar zo’n transactie besproken moet worden.”
Publiek debat
De reden dat het debat op straat werd gevoerd, is volgens Van Gerven ‘een spijtig lek in Nederland’. Hij verwijst naar een intern en vertrouwelijk werkdocument dat uitlekte in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. “We hebben het bedrijf dat hiervoor verantwoordelijk was, ondertussen aan de deur gezet.”
Maar, zo stelt Van Gerven vervolgens, pogingen om tot een gesprek achter gesloten deuren te komen, mislukten. “Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat ze er belang bij hadden om het openbaar te houden.” De CEO vermoedt ‘een een-tweetje tussen politiek en bedrijf’ om het niet over de inhoud te moeten hebben. Van Gerven haalt uit naar de Nederlandse politiek. “Langs Belgische kant heeft de overheid zich rationeel gedragen zoals elke andere aandeelhouder, en is ze buiten het debat gebleven. We hebben op dat vlak van de Nederlanders geen lessen te leren. Ik heb in deze periode meer inmenging van de Nederlandse politiek gevoeld dan in mijn hele carrière in België.”
Ontstemde aandeelhouders
Enkele ontstemde aandeelhouders van PostNL zouden overwegen om een buitengewone aandeelhoudersvergadering uit te schrijven en zo de overname toch nog te forceren. “Zo’n traject neemt heel wat tijd in beslag. Ik weet niet wat ze gaan doen, maar ik heb nu laten weten dat ik ervan weg stap en mijn tijd er niet in kan blijven steken”, reageert Van Gerven. Kunnen die aandeelhouders hun poging dan beter staken? “Ze kunnen dat zelf beslissen.” Een vijandig bod had bpost al vooraf uitgesloten en Van Gerven herhaalt dat nogmaals. “Als een vriendelijk bod al zo moeilijk is, heeft dat geen zin. Nederland heeft efficiënte beschermingsconstructies rond zijn bedrijven opgetrokken. We gaan onze tijd daar niet aan spenderen.” Bpost kijkt daarom uit naar andere opportuniteiten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier