Bonden en directie ING starten overleg op

© belga

Bij ING is de eerste ondernemingsraad van start gegaan sinds de bank-verzekeraar vorige week de ingrijpende herstructureringsplannen aankondigde.

ING kondigde precies een week geleden – op maandag 3 oktober – de intentie tot collectief ontslag aan van 3.150 voltijdse equivalenten in België. Samen met 350 natuurlijke afvloeiingen dit jaar, sneuvelen er tegen eind 2021 3.500 banen. Bovendien wordt fors gesnoeid in het kantorennetwerk. De helft van de kantoren (van ING en dochter Record Bank samen) zal verdwijnen.

De bonden weigerden vorige week op te dagen voor een ondernemingsraad, waardoor de vakbonden en directie nu pas voor het eerst samenzitten. Maandag en dinsdag krijgen de bonden alle informatie van ING, zegt LBC-hoofdafgevaardigde Erwin Veestraeten.

Vanaf woensdag zouden de personeelsvertegenwoordigers van LBC (ACV), BBTK (ABVV) en ALCVB dan het personeel inlichten, klinkt het. Tot dan wordt niet gecommuniceerd met de pers, zeggen Veestraeten en ACLVB-secretaris Maarten Dedeyne. De vergadering van maandag loopt normaal gezien tot 17.30 uur.

Volgens nationaal secretaris Philippe Samek van CNE, de Franstalige christelijke bediendebond, zijn directie en bonden het eens geworden over de te volgen procedure.

Het eerste deel van de vergadering verliep volgens Samek alvast in zeer gespannen sfeer. Er werd overeengekomen om de gesprekken bij ING (wet Renault) en Record Bank (overgang van onderneming; de bank wordt geïntegreerd in ING, nvdr) parallel te voeren.

Volgens de CNE’er zijn de twee dossiers nauw verbonden en moeten de belangen van de werknemers van ING en Record coherent verdedigd worden. Hij bevestigt dat er een ‘embargo’ overeengekomen werd op de informatie uit de OR, zodat eerst het personeel ingelicht kan worden.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content