Boekhoudkundige meevallers leveren Dexia eerste nettowinst in jaren op
De restbank Dexia heeft voor het eerst in jaren een nettowinst kunnen behalen. Dat is evenwel vooral te danken aan boekhoudkundige meevallers, zo meldt Dexia.
De nettowinst kwam uit op 163 miljoen euro, tegen een nettoverlies van 606 miljoen euro in 2014.
De “boekhoudkundige volatiliteitselementen” hadden een positieve impact van ruim een half miljard euro (516 miljoen om precies te zijn) op de resultaten. Dexia kon vooral een aantal derivaten een hogere waardering geven, legt de restbank uit. Aan de andere kant moest ze een voorziening nemen van 197 miljoen euro op haar blootstelling aan de Oostenrijkse bad bank Heta Asset Resolution.
Afbouw activiteiten
Karel De Boeck, de gedelegeerd bestuurder van Dexia, erkent in een persbericht dat de nettowinst te danken is aan boekhoudkundige elementen, maar voegt toe dat ook “de elementen van het recurrente resultaat van de bank een positieve trend vertonen”. Dexia boekte een recurrent nettoverlies van 328 miljoen euro (tegen -248 miljoen euro in 2014). Dat dit resultaat verslechterde, heeft volgens de restbank te maken met bepaalde bijdragen en heffingen. “Als we deze niet meetellen, zijn de operationele uitgaven goed onder controle”, klinkt het.
Dexia zit sinds eind 2011 in een geordende afbouw van de activiteiten, na de overname van het vroegere Dexia Bank België – het huidige Belfius – door de Belgische staat.
De restbank laat nog weten dat het de voorbije maanden “verschillende bijkomende verzoeken tot schadeloosstelling” ontving van Sberbank. De Russische bank kocht in 2012 de Turkse dochter van Dexia, DenizBank, voor ongeveer 3 miljard euro. De schadeclaims zijn het gevolg van een reeks belastingcontroles die betrekking hebben op de periode waarin DenizBank deel uitmaakte van Dexia-groep, klinkt het. Dexia zegt de claims te bestuderen. Meer details geeft de restbank niet. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier