BNP Paribas Fortis omzeilt fiscus met ‘uniek’ herstructureringsplan

© Belga

Medewerkers van de vroegere Fortis Bank krijgen in ruil voor 3 procent minder brutoloon werkzekerheid tot 2016 en een bedrijfswagen die het loonverlies compenseert.

Duizenden medewerkers van BNP Paribas Fortis, de vroegere Fortis Bank, krijgen in ruil voor 3 procent minder brutoloon werkzekerheid tot 2016 en een bedrijfswagen die het loonverlies compenseert. De bank zelf bespaart zo ettelijke miljoenen euro’s.

Het akkoord over dat ‘uniek’ herstructureringsplan – looninlevering

tegenover werkzekerheid – werd half december bereikt. Het bericht staat in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Fiscaal vriendelijk én perfect legaal, maar zo komt er minder geld in het laatje van de Belgische staat, die aandeelhouder is, zo schrijven de kranten. De liberale vakbond vindt dat niet kunnen en heeft het akkoord niet mee ondertekend.

Cafetariaplan

Ter compensatie van het loonverlies zouden er ook maatregelen komen om de koopkracht van de medewerkers op peil te houden: de zwaar belaste dertiende maand zou voortaan gedeeltelijk maandelijks worden uitgekeerd en de variabele verloning zou worden uitgekeerd via een zogenoemd ‘cafetariaplan’, een soort van groepsverzekering waarbij de werknemer zelf kiest – zoals in een cafetaria – tussen extra bijkomend pensioen of een groene bedrijfswagen.

Intussen blijken zo’n 10.000 medewerkers interesse te hebben in een bedrijfswagen. Volgens de christelijke vakbond LBC-NVK zullen er daar effectief 5.000 van overblijven. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content