BNP Paribas Fortis knipt in spaarrente

© belga

Martkleider BNP Paribas Fortis gaat als eerste van de grootbanken snoeien in het rendement van het klassieke spaarboekje. Dat meldt BNP Paribas Fortis in een persbericht.

Een klassiek spaarboekje bij BNP Paribas Fortis brengt vanaf vandaag (maandag 2 april) nog 1 procent (0,75 procent basisrente + 0,25 procent getrouwheidspremie) op. Dat is een verlaging met 0,25 procent.

Ook voor de jongerenspaarrekening en de online premium spaarrekening daalt de rente met 0,25 procent. Voor de gewone online spaarrekening garandeert de bank 0,20 procent minder rendement tot 1,30 procent. Voor alle rekeningen blijft de getrouwheidspremie stabiel.

De hoogste rente bij BNP Paribas Fortis vind je bij de online premium spaarrekening: 0,75 procent basisrente en 1 procent getrouwheidspremie. Voor die rekening is wel een minimuminleg van 12.500 euro vereist.

De jongerenspaarrekening – tot 18 jaar – levert nog 1,25 procent op (0,75 procent basisrente + 0,50 procent getrouwheidspremie). Enkel voor de Babyspaarrekening – voorbehouden aan ouders die willen sparen voor hun baby – blijven basisrente en getrouwheidspremie met respectievelijk 2 procent en 0,5 procent gelijk.

Rentebeleid en inflatie

Als reden voor de renteverlaging voor het spaargeld van haar klanten, verwijst BNP Paribas Fortis naar de aanhoudende historisch lage rente waaraan zowel de ECB (Europese Centrale Bank) als de Fed (Amerikaanse Centrale Bank) vasthoudt. De Fed benadrukte trouwens vorige week nog dat het nulrentebeleid allicht tot diep in 2014 wordt voortgezet. Ter vergelijking: tegenover het lagerentebeleid van de centrale banken krijgt de Belgische spaarder af te rekenen met een inflatiecijfer dat – met 3,37 procent – ver boven het rendement op zijn spaarboekje ligt.

Andere banken

De andere grootbanken in ons land blijven maandag vaag over het al dan niet verlagen van de rente op het spaarboekje. KBC en ING laten weten de marktomstandigheden nauwgezet te volgen, terwijl bij Belfius (voordien Dexia Bank België) later deze week een beslissing volgt. Kleinere spelers op de markt, zoals Europabank, BKCP en Banca Monte Paschi Belgio kondigden eerder al een lagere spaarrente aan. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content