Blokker sluit 1 op de 3 winkels in België: 302 banen op de tocht

© belga

De Nederlandse winkelketen Blokker is van plan om 69 van de 190 winkels in België te sluiten. Daardoor staan 302 banen op de tocht, meldt de directie.

De directie van Blokker België heeft de ondernemingsraad vandaag haar intentie voorgelegd tot sluiting van 69 van haar 190 winkels in België als onderdeel van een plan om de rentabiliteit van de vennootschap te herstellen, luidt het dinsdag in een persbericht . Door het al in 2016 aangekondigde ‘Masterplan’ staan in België nu dus 302 banen op de tocht.

De Nederlandse winkelketen merkt op dat de markt van de detailhandel van niet-voedingsmiddelen al een aantal jaren onder zware druk staat, en verwijst in dat verband naar de sterke groei van de onlinehandel en de toenemende concurrentie – ‘zowel van bestaande als van nieuwe merken’ – binnen de sector.

De omzet van Blokker België daalde de afgelopen vijf jaar met 20 procent. In 2015 werd een operationeel verlies van 15 miljoen euro geboekt. Verwacht wordt dat dat verlies in 2016 oploopt tot 18 miljoen euro.

“Het voorgestelde herstructureringsplan bedreigt 302 jobs en ik ben er mij heel goed van bewust dat deze aankondiging voor ons allen erg moeilijk is. Er worden nieuwe kansen gecreëerd maar ook nieuwe beperkingen opgelegd. Wij willen Blokker N.V. de nodige middelen aanreiken om weer rendabel te worden en zodanig de toekomst van ons bedrijf in België veilig te stellen,” aldus Bernd Bosch, CEO Blokker België, in een toelichting.

Volgens een vakbondsbron gaan in Vlaanderen Blokker-winkels dicht, onder meer in Aarschot, Deinze, Diksmuide, Eeklo, Gent en Hasselt (2). Dat zijn de winkels die volgens de directie de slechtste resultaten voorleggen. In Brussel en de rand worden 7 Blokker-winkels gesloten en in Wallonië 25. Pascal Strube van de socialistische vakbond spreekt in een reactie van een ‘sociaal bloedbad’. “Een derde van het personeel ontslaan, waar gaat het naartoe met de handel in België?”, vraagt hij zich af.

Blokker NV meldt nog dat het alles in het werk zal stellen om het sociale impact van haar plannen te beperken. De procedure van de wet-Renault werd intussen opgestart.

Partner Content