Biotech- en farmasector: werkzekerheid gegarandeerd
Wie een zwak heeft voor onze biotech- en farmasector, kan zijn hart in 2016 opnieuw ophalen. En voor de analisten die de sector volgen, is de werkzekerheid gegarandeerd.
Een nieuw jaar, een nieuwe beursintroductie in biotech. ASIT biotech, dat tot voor kort bekend stond als BioTech Tools, doet wellicht al in januari de stap naar de beurs. De beursgang van ASIT, een spin-off van de ULB die anti-allergieproducten ontwikkelt, moest eerst begin december gebeuren, maar werd om nog onduidelijke redenen uitgesteld. Hoe dan ook gaat met ASIT onze dierbare biotech- en farmasector door op zijn elan. Dit jaar tekende de sector met Bone Therapeutics, Mithra en Biocartis voor drie beursoperaties, terwijl het Nederlandse Kiadis en het Duitse Curetis bij hun beursdebuut een extra notering op Euronext Brussel vroegen. Het maakte van 2015 een uitzonderlijk beursjaar dat wellicht niet wordt geëvenaard in 2016. Niet dat er na ASIT geen andere beurskandidaten kunnen opduiken, maar weinig waarschijnlijk dat die van het kaliber van een Biocartis zijn. De Mechelse ontwikkelaar van mini-labo’s haalde via de beurs 115 miljoen euro op.
Maar verrassingen zijn in deze volatiele sector nooit ver weg. Dat weet Jan De Kerpel van KBC Securities, Europa’s leidinggevende biotechanalist, beter dan wie ook. “Bij de start van 2015 wisten wij dat Biocartis naar de beurs zou gaan, maar stond Mithra niet op de radar. Maar onder leiding van referentieaandeelhouder Marc Coucke ging het plots heel snel. Anderen volgden.”
De stroom van nieuwsjes zal in 2016 aanhouden. Analistenlieveling Ablynx en het jongere arGEN-X zullen pronken met belangrijke evoluties in hun klinisch onderzoek. In 2016 zal ook snel duidelijkheid komen over het lot van de farmagroep Fagron, die oprichter en CEO Ger van Jeveren de bons gaf en worstelt met een immense schuldenberg. Al zal zo’n negatief verhaal zeldzaam blijven en zijn de beursgenoteerde bedrijven in biotech en farma doorgaans goed gefinancierd.
Kort van geheugen
Dat zeker voor biotechbedrijven succes in het labo lang niet altijd leidt tot duurzaam succes op de beurs, is geweten. Dat bewijst ThromboGenics, dat erin slaagde een goed oogmedicijn op de markt te brengen. Tegenvallende verkoopresultaten hebben het aandeel in het verdomhoekje geduwd. Maar wegen op de sector doet het amper. “ThromboGenics staat niet meer op de radar”, weet een ingewijde. “De markt is heel kort van geheugen”, zegt De Kerpel. Hij wijst erop dat Galapagos al een pak meer waard is dan ThromboGenics in diens hoogdagen. Ook het succes van de beursintroducties van Biocartis en co werd er niet door beschadigd. “De belegger vergeet het niet, maar weet dat elk verhaal anders is en blikt resoluut vooruit.”
Het internationale fusie- en overnamegeweld in biotech en farma wakkert de verwachting aan dat Belgische spelers worden opgeslorpt, zoals is gebeurd met Devgen of Movetis. Voor Ablynx of arGEN-X is het te vroeg, terwijl ook Celyad minder kans wordt toegedicht. IBA of MDxHealth, die al de nodige omzet genereren en vlotter kunnen ingebed worden in een groter bedrijf, maken een grotere kans op een overname. “Mocht dat morgen aangekondigd worden, zou ik daar niet van schrikken”, aldus De Kerpel. Ook Galapagos hoort in dat rijtje thuis. “Als je ziet welk type bedrijven wordt overgenomen, is dat telkens vanuit een positie van sterkte. Neem Devgen, dat een partnerschap had met Syngenta. Amper een half jaar later wou Syngenta het hele bedrijf in handen krijgen. Zo’n situatie kan je je ook indenken met Galapagos, dat net met Gilead een nieuwe partner heeft gevonden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier