Bijzondere ondernemingsraad wekt onrust bij Ford Genk

© reuters

Woensdagmorgen vindt een speciale ondernemingsraad plaats bij Ford Genk. De vakbonden zijn er niet gerust op. Vlaams minister-president Kris Peeters wordt diezelfde dag verwacht bij de directie van Ford Europe. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zou een sluiting in de maak zijn.

Woensdagmorgen vindt een speciale ondernemingsraad plaats bij Ford Genk. De vakbonden zijn er niet gerust op.Vlaams minister-president Kris Peeters wordt diezelfde dag verwacht bij de directie van Ford Europe.
De vakbonden zijn woensdagmorgen om 09.00 uur uitgenodigd op een bijzondere ondernemingsraad. Maar er werd geen agenda meegedeeld, wat volgens de vakbonden een verontrustend signaal is.

“We tasten volledig in het duister over de reden. Gaat het over het Europees besparingsplan? Alles kan, we hebben geen enkel idee”, aldus Luc Prenen van het ACV.

Maandagnamiddag liet Vlaams minister-president Kris Peeters weten dat hij woensdag verwacht wordt voor een onderhoud met de toplui van Ford Europe. Het gesprek zou plaatsvinden na de ondernemingsraad van woensdagmorgen.

Bij Ford Genk is maandag niemand bereid commentaar te geven over de ondernemingsraad van woensdag. Bij Ford Europe werd de datum en het uur van de meeting wel bevestigd, maar wordt niets gezegd over de inhoud ervan.

Het is niet de eerste keer dat gevreesd wordt voor een aankondiging die het stopzetten van de activiteiten in Genk zou inluiden. Halfweg september werd het voor bonden en werknemers nog nagelbijten in afwachting van een bericht vanuit de hoofdzetel in Detroit.

De vrees voor de sluiting van Ford Genk bleek toen ongegrond, nadat een woordvoerder insinuaties over een sluiting omschreef als een ‘storm in een glas water‘. Later volgde een mededeling dat de nieuwe Mondeo vanaf 14 oktober 2013 van de band in de Genkse fabriek zou rollen.

Gegronde speculaties?Volgens ‘anonieme’ bronnen bij Reuters zou de Ford-directie ditmaal evenwel van plan zijn de productieplannen van de Mondeo te wijzigen, en het nieuwe model niet in Genk maar elders te bouwen. In dat geval dreigt de ontmanteling van Ford Genk, luidt het.

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zou “in bedrijfskringen” bevestigd gekregen hebben dat Ford zijn fabriek in Genk indien mogelijk eind 2013 wil sluiten. De groep houdt volgens de krant rekening met stevig verzet van de vakbonden. De sluiting van de vestiging in Genk zou in het voordeel van de Ford-fabriek in Keulen kunnen zijn, zo merkt de krant op. Daar wordt nu enkel de kleine Ford Fiesta gemaakt. Het zou echter ook mogelijk zijn dat Ford het Amerikaanse Mondeo-zustermodel gaat invoeren vanuit de Verenigde Staten.

Burgemeester Wim Dries
Ook voor de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) is het bang afwachten tot woensdagmiddag wat er op de bijzondere ondernemingsraad bij Ford Genk zal worden bekendgemaakt. “Ik tast voorlopig ook in het duister. Ford is het grootste bedrijf in Limburg en als daar wat gebeurt, dan davert onze stad en davert onze provincie. Ik probeer in ieder geval positief te blijven. Ik hoop dat de maatregelen van die aard zijn dat Ford op lange termijn hier aan het werk kan blijven en dat er een toekomst is voor de nieuwe modellen”, zei burgemeester Dries maandagavond in een reactie. (Belga/Reuters/BO/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content