Bij Carrefour sneuvelen geen 1.233 maar 950 banen

© belga

Bij supermarktketen Carrefour sneuvelen er bij de herstructurering minder banen dan eerder aangekondigd.

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord getekend met de sociale partners over het transformatieplan bij de supermarktketen. Uit dat protolakkoord blijkt dat het aantal jobs dat sneuvelt wordt teruggedrongen van 1.233 naar 950. Vier formules voor vrijwillig vertrek worden voorgesteld aan de werknemers om naakte ontslagen te vermijden.

Vijf hypermarkten zullen omgevormd worden tot Carrefour Market. Bij de aankondiging van het plan, op 25 januari 2018, had Carrefour nog de intentie om de Carrefour Markets van Genk en Angleur te sluiten. Die twee winkels blijven nu toch open, maar dan als kleinere supermarkt en onder andere loon- en arbeidsvoorwaarden.

In de winkels van Westerlo, Brugge St-Kruis, Haine-St-Pierre en Turnhout zou het banenverlies dan weer beperkter kunnen zijn dan in januari aangekondigd werd. In Genk gaat de directie tegen november volgend jaar op zoek naar een andere locatie voor de winkel. “De directie engageert zich alle mogelijke alternatieven te onderzoeken om een winstgevende bedrijfsactiviteit voort te zetten in de stad”, klinkt het.

Bij de eerste aankondiging werden een verlies van 1.053 jobs in de hypermarkten en 180 op de hoofdzetel aangekondigd. Dat aantal is nu teruggebracht naar 950 in totaal. Voor het personeel zijn er vier vertrekformules. Door vier verschillende vertrekformules aan te bieden, hoopt het bedrijf het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te beperken.

Behalve het de afgelopen dagen druk besproken SWT-systeem (het vroegere brugpensioen) voor medewerkers van minstens 56 jaar, gaat het om vrijwillig vertrek, met een ‘interessante financiële vergoeding’, overplaatsing of eindeloopbaantijdskrediet voor alle medewerkers van 55 jaar. Het eerste vertrek staat gepland voor eind november dit jaar, het laatste voor eind juni volgend jaar.

Vier maanden lang onderhandelden directie en bonden over het in januari aangekondigde transformatieplan. Daarmee wil de supermarkt ‘enerzijds een antwoord bieden op de nieuwe commerciële uitdagingen van vandaag en morgen, anderzijds naar een oplossing zoeken om de uitgaven en werkingskosten te verminderen en de efficiëntie op te drijven in de hypermarkten en de hoofdzetel’.

In dat verband wordt van de medewerkers verwacht dat ze in de toekomst meer opleidingen gaan volgen, ‘met name op digitaal vlak en in de vorming métier’.

Elke medewerker zal een digitaal paspoort krijgen die hem of haar de mogelijkheid zal bieden een klare kijk te hebben op zijn huidige vaardigheden. “Carrefour wil zijn medewerkers de kans geven zich te ontwikkelen, zodat ze over alle competenties beschikken om mee te zijn met het metier van de toekomst”, luidt het in een mededeling.

Partner Content