Belgische biermarkt blijft achteruitgaan

© belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

AB InBev zag in het eerste kwartaal zijn biervolumes in België met circa 3 procent dalen. Die bierconsumptie in eigen land blijft maar dalen, en dook vorig jaar voor het eerst onder de psychologische drempel van 8 miljoen hectoliter.

De Belgische biermarkt daalde vorig jaar opnieuw, met bijna 2 procent. Er verdween een kleine 150.000 hectoliter, of het volume van een flink uit de kluiten gewassen ambachtelijke brouwer. Dit is bijvoorbeeld meer dan het volume van Brouwerij Bosteels (Karmeliet, Kwak) en niet veel minder dan het volume van Brouwerij Huyghe (Delirium Tremens).

Niet dat deze twee brouwers tot het verliezende kamp behoren. Zeker niet in de export. Het is nog wachten op de definitieve cijfers, maar in export gaan de Belgische bieren erop vooruit. Dat geldt dus niet voor de binnenlandse consumptie. Het enige segment dat erop vooruitgaat zijn de degustatiebieren. Dat zijn bijvoorbeeld zware blonde bieren, zoals die van Bosteels en Huyghe, of het merk Duvel van Duvel Moortgat. Ook dat merk blijft vooruitgaan, liet CEO Michel Moortgat onlangs weten aan onze confraters van Trends-Tendances.

Brouwerij Haacht vindt het opvallend dat zelfs het segment van abdij- en trappistenbieren daalt (met 1,32 %, of 12.500 hectoliter in volume). Ook in 2012 kende dat segment al een dip. “Ongetwijfeld speelt de verdere opgang van de ambachtelijke en streekbieren, opgenomen onder degustatiebieren, een belangrijke rol in deze daling”, verduidelijkt Haacht.

Geen beterschap

Het dalende bierverbruik is vooral te wijten aan de dalende horecaconsumptie van pils. Pils betekende vorig jaar 72 procent van de Belgische bierconsumptie. Volgens cijfers van Brouwerij Haacht daalde de horecaconsumptie vorig jaar met 2,95 procent, terwijl die daling in de winkels slechts 0,83 procent bedroeg. Het aandeel van de horeca zakt daarmee verder weg, naar 44,26 procent.

En er is geen beterschap in zicht. In de tweede jaarhelft van 2015 ging de biermarkt er nog op vooruit, met een klim van 1,2 procent. Maar die vooruitgang was onvoldoende, door de daling in het eerste semester: minus 4,76 procent. En Brouwerij Haacht meldt nu dat de negatieve tendens zich voortzet in de eerste maanden van 2016. Ook AB InBev zag in het eerste kwartaal de algemene markt met zowat 3 procent achteruitgaan. “De invoering van de gereglementeerde kassa in de horeca sinds januari 2016 zal onze omzet in de binnenlandse horeca negatief beïnvloeden”, zegt Brouwerij Haacht uit de Vlaams-Brabantse gemeente Boortmeerbeek.

Andere redenen voor de dalende bierconsumptie zijn de vergrijzing. Oudere consumenten drinken meer speciale bieren, minder pils. Ook gezondheid is een factor, waarbij overmatig alcoholgebruik een probleem is. AB InBev liet vorige week tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders weten dat het in 2025 een vijfde van zijn bierconsumptie via laag- of niet-alcoholische bieren wil halen. Nauw samenhangend met de zorg om overmatig alcoholgebruik is de toenemende aandacht voor alcoholcontroles, bij autobestuurders.

Belgische bierconsumptie
Belgische bierconsumptie © .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content