Belfius wil de klus afmaken
Het management van Belfius heeft nog anderhalf jaar nodig om de erfenis uit het verleden volledig op te kuisen. “Geef ons die tijd en de bank zal meer waard zijn dan nu”, is de boodschap aan de regering.
De staatsbank Belfius heeft een commercieel succesvol jaar achter de rug. Uit de bank- en verzekeringsactiviteit werd 580 miljoen euro winst gepuurd, een kwart meer dan in 2013. Maar de afwikkeling van de portefeuilles obligaties en kredietwaarborgen die Belfius erfde van Dexia, kostte 118 miljoen euro. Daardoor kwam de nettowinst op 462 miljoen euro uit, 4 procent meer dan de 445 miljoen euro een jaar eerder.
Belfius ging ook in 2014 door met de schoonmaak van zijn erfenisportefeuilles. De bank verkocht voor 2,5 miljard euro activa. Daarmee komt volgens CFO Johan Van Kelecom het einde van de operatie in zicht. In 2015 en 2016 wil Belfius nog activa verkopen. De bank denkt te kunnen profiteren van het ECB-beleid om tot september 2016 massaal overheidsobligaties op te kopen. Die politiek zorgt ervoor dat de prijs van alle financiële activa in de lift zit.
De portefeuilles obligaties en kredietwaarborgen van Belfius, die tezamen nog 16 miljard euro groot zijn, zouden tegen eind 2016 afgebouwd moeten zijn tot 11 à 13 miljard euro. Op die verkopen zal verlies geboekt worden, maar dat zou beperkt blijven tot zo’n 100 miljoen euro op jaarbasis, aldus Vankelecom. CEO Marc Raisière zegt dat de bank op schema zit om het doel van 500 miljoen euro nettowinst in 2016 te realiseren (na aftrek van 100 miljoen euro verlies op de verkoop van obligaties en de afwaardering van derivaten).
Door activa te verkopen wil de bank de gemiddelde kredietkwaliteit van haar portefeuilles tegen eind 2016 verhogen tot A-, terwijl het aandeel rommel (‘non investment grade’, nu nog 6%) moet verminderd zijn tot minder dan 2 procent. “Tegen eind 2016 moet het risiconiveau van onze erfenisportefeuilles overeenkomen met dat van onze commerciële franchise”, zegt Van Kelecom. “In dat geval moet je niet meer spreken over een erfenisportefeuille. Dan kunnen we zeggen dat we een gewone bank met een gewone investeringsportefeuille zijn.”
De boodschap van het Belfius-management aan de overheid is duidelijk: laat ons het werk afmaken en dan kunt u beslissen wat er met de bank moet gebeuren. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt zei eind vorig jaar dat hij van plan is de bank te privatiseren. Door daarmee te wachten tot 2016, zou de bank tegen een hogere prijs kunnen verkocht worden. “Niemand heeft er belang bij om te snel te willen gaan”, zei bestuursvoorzitter Jos Clijsters.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier