Belfius is bijzonder vrijgevig
Belfius schenkt zijn aandeelhouder, de Belgische staat, een dividend van 363 miljoen euro. Daarmee keert de bank 60 procent van haar nettowinst uit.
Belfius verkeert in een buitengewoon vrijgevige bui. De bank maakte vorig jaar 606 miljoen euro winst, en daarvan wordt 60 procent als dividend uitgekeerd aan de Belgische staat.
Bestuursvoorzitter Jos Clijsters geeft toe dat een payout-ratio van 60 procent hoog is, maar volgens hem laten de sterke solvabiliteit en het risicoprofiel van Belfius dat toe. “Beursgang of niet, wij willen een voorzichtige bank blijven”, zei Clijsters op een persconferentie.
Over het boekjaar 2016 keerde Belfius nog 40 procent van de winst uit. Toen werd al aangegeven dat de uitkering hoger kon. Maar de stap van 40 naar 60 procent is toch groot. KBC Group, dat internationaler en meer gediversifieerd is dan Belfius, hanteert als norm dat minstens 50 procent van de winst uitgekeerd wordt.
Het KBC-dividend van 3 euro dit jaar komt precies overeen met de helft van de winst per aandeel. Maar doordat KBC voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen gaat inkopen, stijgt de payout-ratio naar 59 procent.
De riante dividenduitkering wordt mogelijk gemaakt door de goede resultaten van Belfius in 2017. De nettowinst steeg met 13 procent van 535 miljoen tot 606 miljoen euro. Maar eigenlijk was de winsttoename hoger.
Het resultaat wordt voor 105 miljoen euro gedrukt door het eenmalige negatieve effect van de hervorming van de vennootschapsbelasting. Daardoor moet Belfius zijn fiscaal aftrekbare verliezen afwaarderen. Exclusief dat item zou de winst met 33 procent gestegen zijn tot 711 miljoen euro.
‘Uitzonderlijk goed jaar’
CEO Marc Raisière waarschuwde dat de winst de komende jaren niet in hetzelfde tempo zal blijven groeien: “2017 was een uitzonderlijk goed jaar. We hebben commercieel zeer sterk gepresteerd, en we plukten de vruchten van een efficiënt balansbeleid dat ons indekte tegen de lage rente. De komende jaren opnieuw een tweecijferige groei realiseren wordt buitengewoon moeilijk, en het is ook geen doel op zich.”
De operationele winst van Belfius steeg in 2017 met 12 procent tot 615 miljoen euro. Belfius Insurance was goed voor 215 miljoen euro winst (+9%) en Belfius bank voor 400 miljoen euro winst (+13%).
De netto-inkomsten stegen met 4 procent tot 2,36 miljard euro. Opmerkelijk is de significante toename van de netto rente-inkomsten met 5 procent tot 1,48 miljard euro. Daarmee gaat Belfius tegen de stroom in. De meeste Belgische banken zien hun rente-inkomsten teruglopen.
KBC bijvoorbeeld werd vorig jaar geconfronteerd met een daling van de rente-inkomsten in België ten belope van 100 miljoen euro.
CFO Johan Vankelecom verklaart de stijging van de netto rente-inkomsten door te verwijzen naar de groei van de commerciële activiteiten en het gevoerde indekkingsbeleid tegen de lage rente sinds 2012.
Doordat de kosten zowat stabiel bleven op 1,37 miljard euro, daalde de kosten/inkomsten-ratio van Belfius tot 58 procent. Dat is onder de doelstelling van 60 procent die de bank tegen 2020 nastreefde.
Beursgang
Over de plannen voor een beursgang kon de top van Belfius weinig kwijt. De regering moet daarvoor binnenkort de knoop doorhakken. “Wij zijn er klaar voor. Alle voorbereidingen zijn getroffen om een beursintroductie mogelijk te maken”, zei Clijsters. “We wachten op de beslissing van de regering. Als het tot een beursgang komt, zal de timing bepaald worden door het beursklimaat.”
Dat de Belgische staat net voor de beursgang nog eens aan de kassa kan passeren via de uitkering van een uitzonderlijk superdividend, sluit Clijsters niet uit: “Het is normaal dat bij een beursgang een stand van zaken gemaakt wordt. Daarbij wordt ook gekeken of de belangen van de huidige aandeelhouder op de best mogelijke manier gediend worden. Meer kan ik daarover niet kwijt.”
Het eigen vermogen van Belfius is intussen gestegen tot 9,5 miljard euro. Dat vormt een goede parameter voor de waarde van de bank. Ware het niet dat er nog altijd geen regeling is omtrent de Arco-coöperanten.
Daardoor hangt nog altijd een potentiële claim van 1,6 miljard euro boven Belfius, die de waarde fors naar beneden kan halen. Ook daar ligt de bal in het kamp van de overheid, vinden de bankiers van Belfius.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier