Belfius boekte in 2012 eerste winst

© Belga

Staatsbank Belfius heeft in 2012 een nettowinst van 415 miljoen euro geboekt. In 2011 maakte Belfius nog 1,37 miljard verlies.

Staatsbank Belfius heeft in 2012 een nettowinst van 415 miljoen euro geboekt. In 2011 maakte Belfius nog 1,37 miljard verlies.
Het is voor het eerst sinds zijn bestaan dat Belfius winst boekt.

Belfius heeft het voorbije jaar 415 miljoen euro nettowinst geboekt, bleek donderdag bij de voorstelling van de resultaten. Een deel daarvan was wel eenmalig, als gevolg van het afbouwen van de risicoportefeuille. De recurrente winst kwam uit op 277 miljoen euro.

Dat laatste bedrag is van belang, omdat het ervoor moet zorgen dat de bank in de toekomst over voldoende kapitaal beschikt om op eigen houtje verder te gaan, zoals voorzien in het herstructureringsprogramma met de Europese Commissie. Tegen 2016 mikt Belfius op een recurrente winst van 500 miljoen euro (inclusief verzekeringen). Het eigen vermogen van de groep steeg in 2012 met ruim 2 miljard euro tot 5,3 miljard.

Voorzitter Alfred Bouckaert sprak van een uitzonderlijke toename op één jaar tijd, al moest hij wel toegeven dat die vooral te wijten was aan lagere minwaarden op de obligatieportefeuille. Tegen 2019 wil Belfius het eigen vermogen structureel met 2 tot 2,5 miljard euro verbeteren. “Dat is niet om aan onze aandeelhouder uit te delen, maar omdat de wetgeving dat vraagt”, aldus Bouckaert.

De kernkapitaalratio van Belfius bedraagt nu 13,3 procent onder de huidige Bazel II-normen. Maar onder de toekomstige Bazel III-normen is dat slechts 10,6 procent.

Belfius bouwde zijn risico’s het afgelopen jaar verder af. De blootstelling aan Dexia bedroeg op het moment van de nationalisering eind 2011 nog 56 miljard euro. Eind vorig jaar was dat 22 miljard, intussen is het 15,5 miljard.

De blootstelling aan de PIGS-landen (Portugal, Ierland, Griekenland, Spanje) is bijna volledig weg, maar Belfius heeft wel nog steeds 4,7 miljard euro Italiaanse obligaties, zelfs iets meer (9 procent) dan in 2011. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content