‘Banken lenen recordbedrag aan ondernemingen’

© belga

In het eerste kwartaal van dit jaar stond een recordbedrag aan kredieten voor ondernemingen uit, meldt de bankenfederatie Febelfin.

In maart van dit jaar bereikte het uitstaande bedrag aan ondernemingskredieten met 142,1 miljard euro het hoogste niveau ooit. Zowel het bedrag van de kredietaanvragen (+8,2 procent) als het aantal aanvragen (+6,9 procent) steeg in vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar.

Sinds het begin van de metingen in 2009 stond er nooit zoveel krediet uit, blijkt vrijdag uit de driemaandelijkse kredietbarometer van Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Zowel het geleende bedrag als het aantal leningen ging gevoelig de hoogte in ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

De aanhoudende lage rente verklaart de toename, oordeelt Febelfin. Dat verklaart ook waarom meer bedrijven opteren voor kredietaanvragen langer dan vijf jaar.

Volgens de Nationale Bank van België bleef de gemiddelde rente op bedrijfskredieten in maart van dit jaar stabiel op 1,63 procent.

“De banken blijven zich dus inzetten om te voldoen aan de behoefte aan financiering. Belangrijk is dat ondernemers een goed onderbouwd kredietdossier voorleggen, óók in economisch goede tijden zoals vandaag. Dan hebben ze alle kans om een krediet toegekend te krijgen”, aldus Luc Vansteenkiste, voorzitter platform ‘Financiering van ondernemingen’.

De keerzijde van deze positieve evolutie is dat de weigeringsgraad in het eerste kwartaal van 2017 eveneens op een recordhoogte lag.

Partner Content