Bank of New York Mellon houdt van België
Nee, het is niet al kommer en kwel in de financiële sector. En ja, er zijn nog banken die geloven in de troeven van België. Een van die instellingen is The Bank of New York Mellon, wellicht de grootste financiële backoffice ter wereld.
The Bank of New York Mellon is een naam als een klok bij bankiers, verzekeraars, beleggings-, hefboom- en pensioenfondsen, maar vrijwel onbekend bij Jan met de Pet.
Nochtans heeft BNY Mellon een belangrijke vestiging in Brussel, waar 780 personeelsleden werken. Drie jaar geleden waren het er nog meer dan duizend, maar toen besliste de groep een aantal activiteiten te verhuizen naar landen met lagere lonen (onder meer India).
“Voor de eenvoudige jobs is dit land duur geworden”, zegt CEO Paul Bodart. “Ofwel vang je dat op door automatisatie, ofwel door een gedeeltelijke verhuis.”
Voor financiële jobs met een hoge toegevoegde waarde blijft België echter een zeer goede vestigingsplaats, vindt Bodart: “De high-endjobs blijven hier. In België vinden we gemakkelijk toptalent. Als we in Londen, Parijs of Frankfurt mensen met dit profiel moeten aantrekken, zou het ons – wegens de concurrentie met de grote zakenbanken – veel meer kosten.”
De meertaligheid van de Belgen en de aanwezigheid van de Europese instellingen (waardoor er veel nationaliteiten in Brussel aanwezig zijn) spelen in het voordeel van ons land, aldus Bodart. Er werken bij BNY Mellon in Brussel 47 nationaliteiten, goed voor 27 talen.
“En het onderwijs in België is top: mensen worden opgeleid en getraind om problemen op te lossen. Daarom vind je hier bedrijven als Clear2Pay, Callataÿ & Wouters, Swift, Mastercard en Euroclear”.
Het settlementhuis Euroclear besliste niettemin een nieuwe vestiging te openen in Polen, omdat de onderneming moeite heeft om in België de juiste mensen te vinden. Dat probleem heeft BNY Mellon niet, zegt Bodart: “Bij ons werken veel minder IT-mensen dan bij Euroclear. Wij zijn niet specifiek op zoek naar informatici of ingenieurs. Elk universitair diploma komt in aanmerking. Een geoloog of archeoloog kan even goed complexe financiële problemen oplossen.”
Gigantische cijfers
BNY Mellon is actief in assetmanagement (fondsenbeheer), maar voornamelijk in investment services. Deze activiteit omvat alles van het bewaren van effecten, over het waarderen en beheren van die effecten (inclusief alle reglementaire verplichtingen), tot het managen van onderpand. Het cliënteel varieert van banken, brokers en verzekeraars tot vermogensbeheerders, hedge funds, sicavs en pensioenfondsen. Ook ondernemingen kunnen klant zijn, bijvoorbeeld als ze obligaties willen uitgeven.
De activiteitcijfers zijn gigantisch groot: de bank heeft meer dan 1200 miljard dollar activa onder beheer, de effecten die ze bewaart voor haar klanten lopen op tot 25.800 miljard dollar en dagelijks verwerkt ze 1500 miljard dollar aan betalingen en transacties. Twee derde van de activiteiten situeert zich in de VS. Maar de groei wordt vooral in Azië en Europa gerealiseerd. (PC)
In Trends van deze week vindt u een uitgebreid portret van Bank of New York Mellon.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier