AXA bezorgd over lage rente en eurocrisis

© belga

Verzekeraars, zoals de Franse groep AXA, maken zich steeds meer zorgen over de lage rentestand en de aanslepende eurocrisis.

“Banken kunnen een beroerte krijgen, verzekeraars sterven aan leukemie”, zegt Henri de Castries, de CEO van AXA.

Henri de Castries ziet twee systeemrisico’s voor verzekeringsmaatschappijen: de aanslepende eurocrisis en de lage rente op lange termijn. Volgens De Castries houden de centrale bankiers de rente artificieel laag om de banken toe te laten zich goedkoop te herfinancieren. “Zo creëer je slecht gedrag”, oordeelt De Castries, “Er wordt niet meer op de lange termijn geïnvesteerd omdat het rendement te laag is. Men gaat schulden aan om risico’s op korte termijn te nemen, waardoor de volatiliteit op de markten vergroot”.

Volgens Jacques de Vaucleroy, de Belg die de levensverzekeringstak van Axa leidt, vormt de lage rente geen bedreiging voor de langetermijnengagementen, maar wel voor de verkoop van nieuwe producten. “Als je het gegarandeerd rendement moet verlagen, kom je op een bepaald moment op een punt dat mensen hun geld liever op een spaarboekje laten staan.”

De top van AXA deed zijn uitspraken op een mediaseminarie in de omgeving van Bordeaux. Ook de problemen in de eurozone kwamen er uitgebreid aan bod. Volgens De Castries zijn er geen onmiddellijke, goede oplossingen meer: “Ik vrees dat we de rekening moeten betalen voor de zonden van een generatie Europeanen die te veel geld uitgegeven heeft en die de perimeter van Europa uitgebreid heeft tot 27 landen in plaats van met een beperktere kern in de diepte te werken aan structurele hervormingen.”

Toch gaat De Castries er niet van uit dat het tot een ontmanteling van de eurozone komt: “De financiële en menselijke gevolgen zouden heel groot zijn. Een implosie van de eurozone kan een lange periode van nulgroei inluiden, waardoor heel wat menselijke talent uit Europa zou wegtrekken.”

Patrick Claerhout

Lees meer over de bekommernissen van AXA in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content