Argenta sluit alle bankautomaten na plofkraken
Argenta haalt alle bankautomaten leeg en stelt ze ‘voor onbepaalde tijd’ buiten gebruik. Een gevolg van een toenemend aantal plofkraken.
De bank neemt de maatregel in overleg met de kantoorhouders, nadat woensdag in amper een maand tijd al de derde plofkraak plaatsvond op een Argenta-automaat . ‘Klanten kunnen aan de Argenta-bankautomaat dus geen geld meer afhalen en ook geen andere verrichtingen meer uitvoeren’, luidt het in een persbericht. De maatregel geldt voor onbepaalde tijd.
Dit jaar werden al zeven automaten van Argenta beschadigd door een plofkraak. De afgelopen weken ging het om drie plofkraken: op 5 oktober in Herselt, op 25 oktober in Essen en afgelopen nacht in Sint-Niklaas.
Volgens de bank slaagden de criminelen er bij geen van de plofkraken in om geld buit te maken. Er was telkens wel ‘enorme materiële schade’. Aangezien de ‘steeds agressievere plofkraken’ blijven aanhouden, ziet Argenta zich genoodzaakt om alle bankautomaten voor onbepaalde duur te sluiten. Het gaat om 364 toestellen in zowat 460 kantoren.
De bank spreekt zelf van een ‘drastische maatregel’ die nodig is om de veiligheid van klanten, kantoorhouders, medewerkers, omwonenden en voorbijgangers te garanderen. ‘Tot nu toe waren er gelukkig geen slachtoffers. We stellen echter vast dat de criminelen, zowel in België als in het buitenland, steeds zwaardere springstoffen gebruiken omdat de automaten steeds beter beveiligd zijn’, meldt de bank.
‘Ondertussen zullen we onderzoeken welke maatregelen we kunnen nemen om nieuwe plofkraken te vermijden’, zegt woordvoerster Christine Vermylen. Ze raadt klanten van Argenta aan om zoveel mogelijk met de kaart of digitaal te betalen. ‘Wie toch cash geld wil afhalen, kan daarvoor tijdens de openingsuren terecht in de kantoren, of kan geld afhalen in de supermarkt of bij andere automaten’, luidt het.
Uit cijfers van de bankenfederatie Febelfin blijkt dat criminelen dit jaar in ons land al 22 plofkraken – of pogingen tot – hebben uitgevoerd. Dat zijn er op dit moment al meer dan heel vorig jaar, toen er in totaal 18 plofkraken plaatsvonden.
Febelfin-topman Karel Van Eetvelt roept de overheden in een tweetbericht op samen te werken om de bendes die verantwoordelijk zijn voor de plofkraken op te rollen.
Van Eetvelt spoort de consumenten intussen aan zoveel mogelijk elektronisch te betalen, zodat cash geld zoveel mogelijk uit de circulatie verdwijnt.
Febelfin- woordvoerder Rodolphe de Pierpont wijst erop dat de meeste automaten van Argenta zich buiten in de muur bevinden, terwijl andere banken vaak hun automaten binnen hebben staan en ‘s nachts de deuren sluiten.
De andere banken lijken dan ook niet zo ver te zullen gaan als Argenta, blijkt uit een rondvraag bij verschillende grote spelers. Sommige banken geven wel aan dat ze eerder al veiligheidsmaatregelen hebben genomen tegen plofkraken, maar op dit moment zijn er geen plannen om alle automaten leeg te halen.