ArcelorMittal zet 795 banen op de tocht
De warme lijn bij ArcelorMittal in Luik gaat definitief dicht. 795 banen verliezen hun baan.
De herstructurering bij ArcelorMittal in Luik kost 795 mensen hun baan door het sluiten van de warme lijn. Dat zijn er meer dan de 581 waarvan oorspronkelijk sprake was, aldus het gemeenschappelijk vakbondsfront.
De raad van bestuur van ArcelorMittal heeft dinsdag het afsluiten van de informatie- en consultatiefase in het kader van de Wet-Renault bevestigd.
De directie verwijst voor de herstructurering naar het feit dat de warme lijn op Europees niveau niet langer concurrentieel is. Op het continent is er namelijk een overaanbod aan ruw staal, terwijl de vraag daalt.
De divisie ‘Flat Carbon Europe’ van ArcelorMittal, waar de Luikse site deel van uitmaakt, leed in het eerste halfjaar een operationeel verlies van 340 miljoen euro. Eind 2011 werd ook al een verlies van 499 miljoen euro opgetekend.
Van de 795 ontslagen werknemers zijn er 441 arbeiders, 327 bedienden en 27 kaderleden.
Vakbonden beraden zich over geding bij arbeidsrechtbank
De directie is nu van plan het overleg over een sociaal plan op te starten. Een eerste bijeenkomst is gepland op 27 augustus. Het gemeenschappelijk
vakbondsfront beraadt zich nog over een geding bij de arbeidsrechtbank.
“Op 14 oktober 2011, net nadat de sluiting werd aangekondigd, schatte de directie het aantal ontslagen nog op 581”, zegt David Camerini, voorzitter van de CSC-delegatie. “Maar de warme lijn sluiten heeft ook gevolgen voor de afdelingen logistiek, aankoop of human resources. En dus is de schatting uitgebreid naar 795, zoals de directie ons zonet meedeelde.”
De vakbonden namen contact op met hun advocaten en behouden zich het recht voor om een geding op te starten bij de arbeidsrechtbank. “Op 27 augustus is een onderhoud met de directie gepland. Dan zal ze ons verduidelijken hoeveel personen per afdeling hun job verliezen”, aldus Camerini. “Op basis van de uitleg die we tijdens dat onderhoud zullen krijgen, beslissen we of we naar de rechtbank stappen. Voor ons is belangrijk dat de activiteit gehandhaafd blijft. We
wachten vol ongeduld op het businessplan dat de Waalse regering heeft beloofd.”
Al in oktober 2011 eerste signalen
De sluiting zelf komt evenwel niet als een donderslag bij heldere hemel. In oktober 2011 had de directie namelijk al aangekondigd dat ze de warme lijn wilde sluiten. Het stopzetten van de warme lijn raakt de metaalsintering, de hoogovens van Ougrée en Seraing, de staalfabriek en de staalwalserij van Chertal. De energiesectoren, de cokesfabriek en de ondersteunende departementen moeten aangepast worden, luidde het vorig jaar. (Belga/BO/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier