‘ArcelorMittal vernietigt de hele regio’

© Belga

De federale regering en de Waalse regering gaan samen een overnemer zoeken voor de ArcelorMittalsite in Luik. Daar wil de directie van het staalconcern 7 van de 12 koude lijnen sluiten.

“We aanvaarden de beslissing van ArcelorMittal en de sluiting niet”, stelt premier Di Rupo (PS) het krachtig. “We staan achter de werknemers en zullen hen helpen in de zoektocht naar een sociaal plan en om hun jobs te redden.”

De leden van de federale regering willen samen met hun Waalse collega’s op zoek gaan naar een overnemer, zodat de 7 koude lijnen niet hoeven opgedoekt te worden. Bij die zogenaamde ‘flexibele’ koude lijnen werken in totaal zo’n 1.300 mensen. Daarover zaten beide regeringen vandaag samen met de vakbonden van de staalreus. De Waalse regering richt intussen een taskforece op die een industrieel plan, en dus een overnemer, moet onderzoeken. In die werkgroep zullen lokale autoriteiten en vakbondslieden zetelen.

Samenzitten met Europa
De premier deelde verder nog mee dat hij samen met Europa wil nadenken over een strenger controlesysteem voor de invoer van bedrijven buiten de Europese Unie, “die de concurrentieregels niet respecteren”. ArcelorMittal kreeg het verwijt van de bonden de interne concurrentie tussen haar sites in Europa zwaar tel aten doorspelen.

Verder pleit de federale overheid voor een aanpassing van de wet-Renault, zodat de economische activiteiten op de site kunnen verdergaan tot wanneer er een overnemer is gevonden.

Procedure Arcelor

De PS wil een ‘procedure Arcelor’ invoeren, die grote ondernemingen verplicht een overnemer te zoeken voor een levensvatbare vestiging die ze wil sluiten. De Franstalige socialisten willen de handelsrechtbank bevoegd maken voor het onderzoeken van aanbiedingen van mogelijke overnemers. Als de onderneming niet wil ingaan op een goede aanbieding, zou de overheid eigenaar kunnen worden

David Camerini, militant van de christelijke vakbond, meent dat er alles aan gedaan wordt om de staalindustrie in Luik in leven te houden. “Onze prioriteit zijn de werknemers, en de het behoud van de economische activiteit in Luik.” Volgens Camerini ligt de piste van nationalisatie wel niet op tafel.

De vakbonden bij de staalreus zijn alvast tevreden met de steun die ze krijgen uit politieke hoek. Nu willen de politiek en de bonden samen op zoek gaan naar een overnemer voor de Luikse staalsite.

“ArcelorMittal vernietigt de hele regio”
“De Vergadering verliep in een relatief sereen klimaat. De politici steunen ons in onze strijd om de beslissing van Mittal niet te aanvaarden”, zegt Jean-luc Rader van de socialistische vakbond. “Desnoods moeten er oplossingen gevonden worden om Mittal te verplichten de installaties te verkopen”, onderstreepte hij nog.

De vakbonden spreken opnieuw hun wil uit om alle staalactiviteiten in de Luikse regio te houden, zowel de koude als de warme lijn. Ze willen bovendien ArcelorMittal niet langer als gesprekspartner. “De regeringen zijn van mening dat Mittal niet langer een valabele gesprekspartner is. En dat is een eerste stap”, meent Rader.

“Het is een multinational die een hele regio aan het vernietigen is. We kunnen niet met het zwaard van Damocles boven ons hoofd blijven”, eindt Camerini nog. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content