Arbeiders Lanxess stemmen voor cao-voorstel

© belga

De arbeiders bij butylrubberproducent Lanxess in Zwijndrecht stemmen in met het cao-voorstel waarover vakbonden en directie dinsdag een akkoord hadden bereikt. De productie kan worden hervat.

213 arbeiders – of 67 procent – hebben donderdag voor het cao-voorstel gestemd dat op tafel lag. Dat is ruim voldoende, aangezien een tweederdemeerderhied vereist was om het voorstel te verwerpen. Nu het voorstel werd goedgekeurd komt er een einde aan de staking die zeven weken duurde.

“De poorten kunnen opnieuw open om leveranciers en contractoren binnen te laten. De personeelsploegen herbeginnen hun normale ritme zo snel als mogelijk, zodat alle voorbereidingen kunnen uitgevoerd worden om de butylrubberfabriek op te starten, een proces dat normaal een goede week in beslag neemt”, meldt de directie in een mededeling.

Hoewel de staking zeven week duurde, heeft Lanxess naar eigen zeggen in totaal negen weken rubberproductie verloren. “De som van zeven weken staking, met respectievelijk een week voor het stilleggen en een week voor het opstarten”, luidt het.

Er werd sinds 6 maart door de arbeiders gestaakt na het afspringen van de tweejaarlijkse cao-onderhandelingen. Na een eerdere, mislukte verzoeningspoging begin vorige week, volgde dinsdag een nieuw gesprek bij de sociaal bemiddelaar.

Het akkoord tussen bonden en directie dat daarbij uit de bus kwam, omvat onder andere meer flexibiliteit op vlak van glijtijden. Daarbij worden interne procedures in een overlegstructuur gegoten, en de aanbeveling van het verzoeningsbureau dat er na de staking geen sancties zullen volgen, maakt eveneens deel uit van het akkoord. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content