Apple boekt duidelijke winststijging

© Reuters

De Amerikaanse technologiereus zag in het vierde kwartaal de winst en de omzet stijgen ten opzichte van een jaar eerder.

Apple boekte in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 8,2 miljard dollar (6,3 miljard euro). Een jaar eerder hield het bedrijf onder de streep 6,6 miljard dollar over.

De omzet bedroeg 36 miljard dollar, tegen 28,3 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

iPhones en iPads

Apple verkocht 26,9 miljoen iPhones, 58 procent meer dan een jaar eerder. De verkoop van de iPad steeg met ruim een kwart tot 14 miljoen stuks.

De verkoop van Mac-computers steeg met 1 procent tot 4,9 miljoen stuks. Er gingen 5,3 miljoen iPods over de toonbank, een afname met bijna een vijfde.

Over het gehele boekjaar kwam de nettowinst uit op 41,7 miljard dollar, tegen 25,9 miljard een jaar eerder. De omzet groeide van 108,2 naar 156,5 miljard dollar.

iPad Mini

Apple presenteerde eerder deze week twee nieuwe iPads, waaronder de iPad mini, een kleinere variant van de populaire tabletcomputer. Het apparaat wordt gezien als het antwoord van Apple op de kleinere tablets waar bijvoorbeeld de Zuid-Koreaanse aartsrivaal Samsung succesvol mee is.

Critici menen echter dat Apple met zijn laatste producten niet meer zo innovatief is als onder Steve Jobs, die ruim een jaar geleden wegens ziekte terugtrad als topman en kort daarna overleed. (ANP/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content