AnsaldoBreda betaalt NMBS 2,5 miljoen euro voor Fyra-debacle

© belga

De Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda telt 2,5 miljoen euro neer als schadevergoeding voor de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra (V250).

Spoorwegmaatschappij NMBS en AnsaldoBreda hebben een minnelijke schikking getroffen in hun dispuut over de hogesnelheidstrein Fyra (V250). AnsaldoBreda betaalt daarvoor 2,5 miljoen euro, aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Aanvankelijk eiste de NMBS ruim 40 miljoen euro van de Fyra-bouwer. Behalve een schadevergoeding van 27 miljoen euro eiste de NMBS ook een boete voor laattijdige levering van 12,7 miljoen euro. Door de schikking van 2,5 miljoen euro vervallen voorgaande claims.

NMBS-woordvoerder Crols wijst erop dat de spoorwegmaatschappij eerder al de voorschotten die ze had betaald voor de bouw en levering van de drie bestelde Fyra-stellen – 37 miljoen euro – had teruggekregen. Die voorschotten waren gedekt door bankgaranties.

Met de recente minnelijke schikking ‘wensen de partijen langdurige juridische procedures te vermijden die gedurende jaren energie en geld zouden vergen”, luidt het in een persbericht van de NMBS. “De overeenkomst stelt ook dat de partijen zich zullen onthouden van verdere financiële claims, inclusief vermeende schade voor beide partijen.”

De minnelijke schikking met de Belgische spoorwegen komt er nadat AnsaldoBreda en het Nederlandse NS half maart al een schikking hadden getroffen, waarbij de Fyra-treinen werden teruggestuurd naar de Italiaanse leverancier. De Nederlanders krijgen 125 miljoen euro van het oorspronkelijke aankoopbedrag van 213 miljoen euro terug.

De NMBS annuleerde op 3 juni vorig jaar de bestelling van drie V250-treinstellen bij AnsaldoBreda. Volgens de NMBS vertoont de V250-trein ‘fundamentele lacunes met mogelijk zware gevolgen voor zowel betrouwbaarheid als veiligheid.’ (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content