Amerikaanse beurswaakhond klaagt Tesla-baas Musk aan

Elon Musk © reuters

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft Tesla-topman Elon Musk aangeklaagd. De aanklacht heeft te maken met vermoedens van misleiding van beleggers.

De SEC verwijst donderdag in een toelichting naar tweets van Musk. Die twitterde onlangs dat hij werkte aan een privatisering van Tesla. Vooral een berichtje dat financiering voor het van de beurs halen van de maker van elektrische auto’s al rond zou zijn, veroorzaakte ophef en bleek later ook voorbarig te zijn.

Het privatiseringsplan is inmiddels ingetrokken. De tweets brachten een run op de aandelen van Tesla teweeg, al waren er direct al vragen over de wijze waarop het nieuws werd gedeeld en vooral over de geringe onderbouwing. Toen er een toelichting kwam bleek de onderbouwing te rammelen, waarop de aandelen fors inleverden.

De beurswaakhond vindt dat Musk ten onrechte stelde dat hij Tesla van de beurs kon halen en noemt zijn uitspraken ‘roekeloos’ en ‘onwaar’. De SEC wil dat Musk eventuele financiële voordelen door de uitlatingen terugbetaalt en zet daarnaast in op een boete. Later wordt op een persconferentie meer informatie over de aanklacht bekendgemaakt.

Oudere uitlatingen

Overigens kijkt de SEC niet alleen naar de gewraakte tweets uit augustus, maar ook naar oudere uitlatingen van Musk. Dat gaat onder meer om mogelijk misleidende uitspraken over de productie- en verkoopdoelstellingen van het bedrijf. Ook het openbaar ministerie heeft de pijlen op Musk gericht. Mogelijk heeft Musk zich met zijn tweets schuldig gemaakt aan fraude. Dat justitiële onderzoek is echter nog in de beginfase.

In een korte reactie spreekt Musk zelf van een ‘ongerechtvaardigde procedure van de SEC’ die hem ‘diep bedroefd en teleurgesteld’ maakt. “Ik heb altijd gehandeld in het belang van de waarheid, transparantie en investeerders. Integriteit is de belangrijkste waarde in mijn leven en de feiten zullen aantonen dat ik op dat vlak nooit heb ingeschikt.’ Een woordvoerder van Tesla laat weten dat ‘Tesla en de raad van bestuur het volste vertrouwen hebben in Elon, zijn integriteit en in zijn leiderschap van de onderneming, dat heeft geleid tot het meest succesvolle Amerikaanse automerk in meer dan een eeuw’.

Het aandeel van Tesla ging donderdag flink omlaag in de nabeurshandel in New York.

Partner Content