Alternatieve bank New B telt al 2.500 coöperanten

© ThinkStock

Een dag voor de eigenlijke campagne van start gaat en nauwelijks 24 uur na de bekendmaking telt de alternatieve bank New B al 2.500 coöperanten.

Een dag voor de eigenlijke campagne van start gaat en nauwelijks 24 uur na de bekendmaking telt de alternatieve bank New B al 2.500 coöperanten. De site newb.coop lag deze voormiddag zelfs een tijdje plat. ‘We zijn het slachtoffer van ons eigen succes’, aldus coördinator Marc Bontemps.

75 organisaties zoeken 10.000 coöperanten die de idee genegen zijn om een nieuwe bank op te richten. Wie zich terugvindt in de kernwaarden – waaronder participatie, eenvoud, veiligheid, transparantie, soberheid – koopt één aandeel van 20 euro. De klanten zijn tegelijk coöperanten en krijgen dus zeggenschap.

Kantelmoment

‘Het bedrag wat we nu op halen is echter niet de essentie’, aldus Marc Bontemps, coördinator van New B. ‘Het punt is dat we burgers zoeken die zich in die mate herkennen in ons idee, dat ze effectief de stap willen zetten. Wij hadden een objectief van 10.000 coöperanten, maar we stellen vast dat amper 24 uur na de bekendmaking, zich al 2.500 mensen registreerden.’

‘Veel van de mensen die zich inschreven, zijn echte ambassadeurs voor het initiatief. We staan op een kantelmoment, nu is het moment om sympathie om te zetten in engagement.’

Website plat

Net omwille van het grote succes, lag de website van New B deze voormiddag plat. New B start dinsdag met een informatieronde op honderd plaatsen in Vlaanderen, de data staan opgelijst op de website newb.coop.

Op 6 juli, op de Internationale Dag van de Coöperatie, beslissen de coöperanten op een algemene vergadering hoe het verder moet. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content