Al bijna 10.000 banen verloren bij Vlaamse kmo’s in 2012

© Belga

Van januari tot en met september 2012 zijn bij de Vlaamse kmo’s 9.725 vaste arbeidsplaatsen verloren gegaan.

Van januari tot en met september zijn bij de Vlaamse kmo’s 9.725 vaste arbeidsplaatsen verloren gegaan. Alleen bij de vrije en intellectuele beroepen steeg de structurele werkgelegenheid. Dat besluiten ondernemersorganisatie Unizo en sociaal secretariaat ADMB uit een rondvraag bij 19.000 ondernemers met maximaal vijftig werknemers. De structurele werkgelegenheid – op basis van contracten van onbepaalde duur – bij de kleine en middelgrote ondernemingen daalde tijdens de eerste negen maanden van dit jaar met 1,5 procent, luidt het. “Op basis van de totale tewerkstelling bij Vlaamse kmo’s eind 2011 betekent dit naar schatting een verlies van 9.725 arbeidsplaatsen.”

Vooral in de maanden februari, juli en augustus daalde de structurele tewerkstelling fors. Tijdens de zomermaanden is er elk jaar wel een tijdelijke stijging te zien van het aantal contracten van bepaalde duur. Alleen in de sector van de vrije en intellectuele beroepen (zoals notarissen, artsen, boekhouders, kinesitherapeuten en vertalers-tolken) steeg het aantal vaste jobs van januari tot en met september (+3,5 pct).

De kmo-industrie kreeg de zwaarste klappen (-6,2 pct), en ook in de horeca (-4,2 pct), de distributie (-2,9 pct) en de bouw (-1,9 pct) ging de structurele tewerkstelling erop achteruit. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content