Ageas reduceert blootstelling Zuid-Europees staatspapier met 4,8 miljard euro

© Belga

Verzekeraar Ageas heeft de blootstelling aan Zuid-Europese staatsobligaties sinds de bekendmaking van de kwartaalresultaten op 12 mei (situatie 10 mei) verder afgebouwd met 4,8 miljard euro.

Sinds eind vorig jaar werd zo al 8,8 miljard euro aan obligaties van Griekenland, Italië, Portugal en Spanje van de hand gedaan. Vanaf 21 mei bedraagt de blootstelling aan die landen nog 9,1 miljard euro.

De herschikkingsoperatie heeft een eenmalige negatief effect op de nettowinst tot 21 mei geraamd op 55 tot 65 miljoen euro. “Gezien de toegenomen marktonzekerheden hebben we er in het tweede kwartaal voor gekozen om de herschikking van onze portefeuille te versnellen”, zegt CEO Bart De Smet.

Tussen 10 en 21 mei verkocht Ageas voor 1,7 miljard aan Griekse obligaties, voor 2,1 miljard euro aan Italiaanse, voor 900 miljoen euro aan Portugese en voor 100 miljoen aan Spaanse. Vanaf 21 mei bedragen die posities respectievelijk 2,2 miljard, 3,8 miljard, 1,3 miljard en 1,8 miljard euro.

De opbrengsten van deze verkopen werden in hoofdzaak herbelegd in veilige havens: staatspapier uit België, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Een gering deel werd ook in bedrijfsobligaties belegd. Ageas spreekt van een meer evenwichtige geografische blootstelling binnen de EU voor de beleggingsportefeuille. “De hoofdmoot van de activa is belegd in vastrentende waarden met hoge ratings en van relatief lange duur.”

De totale blootstelling aan overheidsobligaties bedraagt 33,3 miljard euro (waarvan 1,2 miljard euro aan niet-gerealiseerde meerwaarden) op een beleggingsportefeuille van ongeveer 60 miljard euro.

Om 10 uur noteert Ageas op zo’n 7 procent winst in de Bel20-index en ging in de vroege handel nog hoger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content