ABN Amro wil beursgang in Amsterdam doorzetten

© Reuters

Zeven jaar na de nationalisering van ABN Amro, op het hoogtepunt van de financiële crisis, is een beursgang van de Nederlandse bank nakend.

In een persbericht laten ABN Amro en de Nederlandse staat weten dat ze het plan voor een beursgang (IPO) willen doorzetten. Vanaf het vierde kwartaal zou de bank kunnen noteren op de beurs van Amsterdam.

Volgens ABN AMRO en Amro, de beheerder van de staatsparticipaties in de financiële sector, zal de voorgenomen beursgang bestaan uit een plaatsing van certificaten van bestaande aandelen. De aanbieding en het tijdstip daarvan zijn afhankelijk van onder meer de marktomstandigheden, aldus een gepubliceerde verklaring.

Meerderheidsbelang NLFI

NLFI zal na de notering een aanzienlijk meerderheidsbelang behouden in ABN Amro, met het voornemen om dat belang in de komende jaren geheel af te bouwen. Vermoedelijk zal in de eerste fase ongeveer 30 procent aangeboden worden. De kosten van deze operatie bedragen 9,5 miljoen euro. Het gaat daarbij om een vergoeding voor de zakenbanken die de beursgang begeleiden en kosten voor juridisch advies.

De opbrengst van de emissie van het financiële concern zal worden toegewezen aan de Nederlandse staat. De bank geeft dinsdag nog aan dat alle goedkeuringen zijn ontvangen, inclusief die van het Nederlandse parlement en de verklaringen van geen bezwaar van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB).

“Belangrijkes stap”

“Sinds de nationalisatie is het duidelijk geweest dat ABN Amro weer geprivatiseerd ging worden zodra dit redelijkerwijs mogelijk zou zijn. Sindsdien zijn enorme inspanningen verricht”, wordt Michael Enthoven, de voorzitter van NLFI, geciteerd in het persbericht. “Met genoegen kan ik de minister van Financiën adviseren door te gaan met het proces om ABN Amro weer terug te brengen naar de markt door middel van een IPO.”

“De aankondiging van vandaag is een belangrijke stap op weg naar onze nieuwe toekomst”, zegt Gerrit Zalm, de voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro.

Vanwege het proces voor een beursgang en het opstellen van het prospectus komen de cijfers van ABN AMRO over het derde kwartaal eerder naar buiten. De publicatie is nu op 9 november, in plaats van de eerder aangekondigde datum van 13 november. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content