Aandeel bpost keldert na teleurstellende kwartaalresultaten

© belga

Het aandeel bpost zakt donderdag naar een nieuw dieptepunt op Euronext Brussel.

Het postbedrijf maakte woensdag nabeurs teleurstellende kwartaalcijfers bekend. Zo kwam de winst (ebitda) in het derde kwartaal met 78,9 miljoen euro veel lager uit dan de 112,4 miljoen euro waaarop analisten hadden gerekend.

Het aandeel keek donderdag na de opening van de beurs al onmiddellijk aan tegen een fors verlies van ruim 10 procent. Daarmee noteerde het aandeel voor het eerst onder 12 euro. Bpost was daarmee ook het slechts presterende aandeel in de Brusselse index van steraandelen Bel20.

Het postbedrijf ging in 2013 naar de beurs tegen 14,50 euro per aandeel. In februari van dit jaar piekte het op ruim 28 euro, maar in maart verloor het na de publicatie van de jaarcijfers een derde van zijn waarde. Sindsdien zakte het nog verder weg, met als dieptepunt – tot vandaag – een slotnotering van 12,32 euro midden juli.

Het bpost-aandeel sluit donderdagavond een bewogen beursdag uiteindelijk 10 procent lager af op 11,8 euro, waamee het een nieuw dieptepunt bereikt sinds zijn beursintroductie in juni 2013.

Behalve met teleurstellende kwartaalresultaten en een kelderend aandeel kampt het postbedrijf sinds woensdag 7 november ook nog met een vijfdaagse staking. In het kwartaalrapport erkent topman Van Gerven dat zijn bedrijf door ‘een periode van moeilijk sociaal klimaat’ gaat. Van Gerven wil bpost omvormen tot een ‘internationale e-commerce logistiekspeler’, maar benadrukt hij dat op ‘een sociaal verantwoorde manier’ wil doen.

Partner Content