650 jobs op de tocht bij AXA: ‘Personeel gaat ook op loon moeten inleveren’

© BELGA

AXA België heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat het de komende twee jaar 650 jobs wil schrappen. Dat heeft de directie zelf bekendgemaakt. Volgens LBC-NVK-secretaris Vic Van Kerrebroeck zal het overige personeel op loon moeten inleveren.

AXA België wil het mes zetten in het personeelsbestand. Bedoeling is dat er binnen twee jaar 650 jobs verdwijnen bij AXA Verzekeringen, klinkt het bij de directie van de groep. Eerder sprak de liberale vakbond van 850 banen die zouden verdwijnen tegen 2020. “Dat klopt niet”, aldus de woordvoerder.

Tegen eind dit jaar zouden 300 mensen hun baan verliezen. AXA heeft het statuut van bedrijf in herstructurering aangevraagd, waardoor de leeftijd om het bedrijf met brugpensioen te verlaten zou kunnen verlaagd worden tot 55 jaar. Zo kunnen naakte ontslagen worden vermeden, aldus vakbondsafgevaardigde Dominique Calistri . Bij de verzekeraar werken een kleine 4.300 mensen.

Herziening loonbeleid

Volgens Kerrebroeck heeft AXA niet alleen de intentie om 650 banen te schrappen in de verzekeringsactiviteiten, “maar het resterende personeel zal ook moeten inleveren op loon.”

AXA wil het loonbeleid herzien om de eenheidskosten per werknemer aan te passen aan de markt, aldus het bedrijf in een mededeling. De vakbonden kregen te horen dat de lonen bij AXA 20 procent hoger liggen dan het gemiddelde in de sector. Daarom wil het bedrijf snijden in de lonen en de groepsverzekeringen. “Van de 150 miljoen euro geplande besparingen moet twee derde van de lonen komen”, aldus Van Kerrebroeck.

Het bedrijf wil zich richten op schadeverzekeringen en pensioenopbouw, “activiteiten waarin het bedrijf sterk is”. Vanaf 1 januari 2017 zullen geen nieuwe individuele beleggingsverzekeringen zoals tak21- en tak23-beleggingsproducten meer worden voorgesteld. Voor individuele beleggingsproducten kan de klant bij AXA Bank terecht, zo luidt het. “We hebben de keuze gemaakt elkaar hier niet te beconcurreren”, aldus woordvoerder Laurent Winnock.

Lage rentes

Mogelijk spelen de lage rentes die wegen op de rentabiliteit van de financiële wereld de groep ook parten. Enkele weken geleden heeft de bank-verzekeraar de beloofde levenslange rente van de Crest20-levensverzekering verlaagd .

Ook de toenemende digitalisering in de sector kan leiden tot minder tewerkstelling. AXA België wil de digitale transformatie versnellen, en investeert daarvoor 200 miljoen euro. Het bedrijf wil ook een betere kostenstructuur, met oog op meer efficiëntie en flexibiliteit.

Het is niet de eerste keer dat de AXA snoeit in het personeelsbestand. Twee jaar geleden schrapte AXA Bank al een op de zes jobs.Toen verdwenen er 148 van de 852 jobs bij de bankpoot van de Belgische groep.

De socialistische vakbond ABVV vreest dat ook de andere banken mensen op straat zullen zetten. “Bij alle banken in België heerst er ongerustheid. De winstverwachtingen worden in het algemeen niet ingelost”, zegt Patricia Van Goel van ABVV.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content