295 banen op de tocht bij tapijtenmaker Balta in Sint-Baafs-Vijve

Bij Balta in het West-Vlaamse Sint-Baafs-Vijve staan 295 banen op de tocht. Op een bijzondere ondernemingsraad woensdag heeft het bedrijf de intentie bekendgemaakt om er het grootste deel van de productie van kamerbreed tapijt stop te zetten.

Balta is van plan de productie te verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de tapijtproducent is het in België niet langer rendabel kamerbreed tapijt te maken, gezien de “stijgende loonkosten, het onstabiel energiebeleid en een dalende vraag naar vast tapijt op het continent”.

De met afstand belangrijkste markt voor kamerbreed tapijt is het Verenigd Koninkrijk. Door de economische crisis is de vraag daar enorm gedaald. Balta zag de volumes kamerbreed tapijt er de voorbije jaren met 60 procent dalen. 

Een verminderd volume in combinatie met de hoge loonkost en torenhoge energieprijzen maken de productie niet meer rendabel, vertelt managing director Marc Dessein. Het productieproces is erg energie-intensief. ‘De monsterprijzen voor energie zijn voor ons niet meer draagbaar’, klinkt het. Bovendien is het machinepark gemaakt voor grote volumes, die er niet meer zijn. ‘We hebben veel te veel capaciteit, en de kosten in België zijn niet meer houdbaar.’

Het is de tweede herstructurering op korte tijd bij Balta, dat vorig jaar – inclusief de merknaam – werd verkocht aan het Britse bedrijf Victoria. In september kondigde het bedrijf de sluiting aan van de fabriek in Avelgem. Toen gingen zowat 220 banen verloren.

De nieuwe herstructurering treft de afdeling kamerbreed tapijt in Sint-Baafs-Vijve. De afdeling karpetten of losse tapijten is niet getroffen.

Na de herstructurering zullen in ons land nog 1.050 mensen werken voor Balta: 660 in Sint-Baafs-Vijve, 290 in Sint-Eloois-Vijve en een honderdtal in Oudenaarde.

Partner Content