2.500 jobs op de tocht bij Delhaize: ‘Er zijn in ons land te veel supermarkten’

© Belga

Waarom moet een schijnbaar succesvolle supermarktketen als Delhaize 14 vestigingen sluiten en mogelijk 2.500 mensen laten afvloeien? Drie vragen aan Trends-redacteur Stijn Fockedey.

Bij Delhaize dreigt de sluiting van 14 supermarkten maar er zijn 2.500 jobs bedreigd. Vanwaar dit hoge aantal?

Stijn Fockedey: Bij Delhaize werkt niet meer dan één derde van het winkelpersoneel voltijds. De rest werkt deeltijds. Daarom heeft de keten veel personeelsleden en dreigen er bij een herstructurering ook een hoger aantal afvloeiingen.

Het feit dat al die jobs bedreigd zijn, hoeft niet per sé te betekenen dat al die mensen straks op straat staan. Delhaize rekent erop dat het een aantal winkels zal kunnen afstoten naar zelfstandige ondernemers. Dat worden dan AD Delhaizes. In dat scenario wordt het personeel ontslagen en weer in dienst genomen aan minder goede voorwaarden.

Is Delhaize slachtoffer van de moordende concurrentie tussen de supermarktketens?

Stijn Fockedey: Drie van de winkels die dicht moeten liggen vlak bij een vestiging van Albert Heijn. Dat is zo in Diest, Turnhout en Kortrijk. Er zijn in België gewoon te veel supermarkten. Delhaize zelf heeft 860 winkels in België. Dat is een enorm groot netwerk. Het is niet echt een probleem dat in een stad als Gent twee Delhaizes op minder dan 5 kilometer van elkaar liggen. In kleinere steden is dat niet houdbaar.

Ook de andere supermarktketens hebben de afgelopen jaren hun netwerk enorm uitgebouwd. Het winkelnetwerk in ons land is verzadigd.

Zijn de hoge loonkosten dan niet het probleem?

Stijn Fockedey: Toch wel. Van de 16.000 werknemers werken er 11.000 rechtstreeks voor Delhaize. Zij hebben een heel goed statuut onder hetzelfde paritair comité als Albert Heijn en Carrefour.

Delhaize is de beste betaler van alle grote ketens. Enkel wie voor Colruyt werkt, kan nog meer verdienen als hij zijn eventuele winstpremies meetelt.

Die loonkosten zijn een enorm probleem omdat de winstmarges bij supermarkten bijzonder klein zijn. Het minste obstakel maakt het verschil tussen winst en verlies.

De keten is al 150 jaar actief in België en heeft al een ruime nationale dekking sinds de jaren zeventig. Daardoor heeft Delhaize veel oude werknemers in dienst. Die kosten meer en zijn minder productief. Je mag niet vergeten dat vele jobs in een supermarkt zware fysieke arbeid vergen. Delhaize wordt daar nu het slachtoffer van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content