10 tips voor een geslaagde jobswap

Bij een jobswap ruilen twee medewerkers van bedrijven die professioneel met elkaar samenwerken even van functie. Het reclamebureau Famous geeft tien tips om zo’n banenruil te doen slagen.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

1 Vergeet collega’s, maar vooral leveranciers en klanten niet op de hoogte te brengen van de banenruil. Vraag hen zo normaal mogelijk om te gaan met de vervanger.

2 Bereid collega’s niet te veel voor, om te vermijden dat ze zich te veel aanpassen aan hun nieuwe baas of collega. Het is de bedoeling dat de jobswapper zich kan inleven in de baan zoals die echt is.

3 Laat bij voorkeur twee personen die een goede band hebben van baan ruilen, om de swap open en eerlijk te kunnen voorbereiden en die nadien te evalueren.

4 Maak een degelijke briefing voor uw vervanger, zodat hij niet alleen meteen kan inspringen, maar vooral goed weet wat van hem wordt verwacht.

5 Als in het bedrijf een codetaal wordt gebruikt die voor buitenstaanders moeilijk toegankelijk is, kunt u een lijstje met de belangrijkste woorden en hun betekenis voorbereiden.

6 Probeer een of meer kleinere projecten op de agenda te zetten, zodat de vervanger de kans krijgt een project van begin tot eind te volgen.

7 Een jobswap is een kans om te laten zien wat de echte moeilijkheden en uitdagingen van een vak zijn. Probeer uw vervanger die ook echt te doen ervaren. Het zal uw toekomstige samenwerking er alleen maar vergemakkelijken.

8 Een degelijke evaluatie van het project is belangrijk. Het kan helpen om drukbezette jobswappers elke dag te verplichten hun ervaringen bij te houden in de vorm van korte blogposts.

9. Vraag de IT-manager een tijdelijk mailadres aan te maken waarmee de nieuwe collega meteen aan de slag kan.

10. Probeer iemand in het bedrijf af te vaardigen die beschikbaar is om de jobswapper te helpen bij praktische vragen. Tijd verliezen bij een zoektocht naar hoe het kopieerapparaat werkt, is zonde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content