1.000 werknemers tijdelijk werkloos bij Volvo Gent

© Belga

In de fabriek van Volvo in Gent wordt vanaf dinsdagochtend 16 maart een duizendtal werknemers tijdelijk werkloos door een staking bij de Franse toeleverancier Faurecia.

Mark De Mey van Volvo bevestigt dat op 40 procent van de capaciteit wordt geproduceerd. Dat komt doordat voor de modellen C30, S40 en V50 geen interieurcomponenten en dashboards geleverd kunnen worden. Enkel de productie van de SUV/Crossover XC60 zal normaal verlopen, omdat er voor die wagen geen onderdelen van toeleverancier Faurecia gebruikt worden.

Vanf dinsdag zal in de eerste plaats de las- en spuitafdeling slechts op halve kracht werken, en de eindassemblage op 70 procent. Omgerekend produceert de fabriek met 60 procent van de werknemers op 40 procent van de capaciteit.

Sinds 4 maart ligt de activiteit bij toeleverancier Faurecia in het Noord-Franse Auchel stil, omdat vakbonden en directie het niet eens raken over de uitvoering van een sociaal plan. Het toeleveringsbedrijf levert niet rechtstreeks aan Volvo, maar via twee andere leveranciers: Faurecia Gent en Sas Gent.

Hoe lang het sociaal conflict en de schaarste van onderdelen voor Volvo Gent zal aanslepen, blijft voorlopig onduidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content