Zweten met een eurocommissaris
In Brussel doet de Indiër Feroze Khan ettelijke Europese commissarissen en directeurs-generaal zweten, samen met zo’n 2000 andere adepten van zijn yogalessen. Waarom zijn methode zoveel succes kent? Trends vlooide het voor u uit.
Twee jaar na de lancering in Brussel zijn de yogalessen van Feroze Khan een denderend succes. Meer dan 2000 aanhangers volgen aan de Louizalaan zijn cursussen en sinds hij in september 2007 een Antwerps steunpunt opende, kwamen ook daar al honderden geïnteresseerden aankloppen. Onder zijn klanten telt hij een aantal grote Europese namen: Peter Mandelson, Europees commissaris voor Buiten- landse Handel, past tegenwoordig zijn overladen agenda aan om de yogalessen van anderhalf uur te kunnen volgen (zie kader: Peter Mandelson: “De passie van Feroze is aanstekelijk”), net zoals zijn collega Margot Wällstrom, de ondervoorzitster van de Europese Commissie. Een enthousiaste Mandelson heeft die lessen ooit warm aanbevolen aan zijn directeur-generaal, die kampte met rugklachten, en sindsdien werkt de mond-tot-mondreclame zo goed dat er bij de Europese Commissie een aparte zaal werd ingericht om de ambtenaren de kans te geven om rond het middaguur de 26 posities in te nemen en de twee ademoefeningen uit te voeren die tot de activiteiten van de liefhebbers van Bikramyoga behoren.
Wat is er nu zo speciaal aan dit type van yoga? Nieuwsgierig heb ik me op een vrijdagmorgen ingeschreven voor een les die hij op de Louizalaan geeft. Feroze Khan biedt me met een brede glimlach water en twee grote badhanddoeken aan. Ik bereid me psychologisch voor op een zachte en ontspannende zen- seance. Maar tijdens de komende negentig minuten zal ik heel wat anders meemaken …
Hoofdpijn? Misselijk? Dat is normaal!
In de zaal, waarvan de muren bekleed zijn met spiegels en vensters, heeft zich al een twintigtal jonge en minder jonge vrouwen neergevleid. Ook een man is van de partij. Eerste verrassing: het is in de kamer meer dan 38 °C warm.
“De warmte maakt een grondiger stretching van het lichaam mogelijk. Ze zorgt voor de afvoer van gifstoffen en vermindert op die manier het risico op spierschade”, legt Feroze Khan uit. Het is wél even aanpassen aan die warmte. Klokslag 10.00 uur begint de cursus. “De deur is nu gesloten. Iedereen blijft dan ook in de zaal, tenzij hij of zij misselijk wordt”, verkondigt Feroze Khan. En om me gerust te stellen, vertrouwt hij me toe dat een daling van de bloeddruk of hoofdpijn helemaal niet ongebruikelijk is. Daarmee is de toon aangegeven. Ik begin me intussen wel af te vragen waaraan ik begonnen ben, maar ik stel mezelf gerust, denkende dat Peter Mandelson het allemaal al heeft doorgemaakt.
De les begint met een ademhalingsoefening, waarna de wervelkolom in alle richtingen wordt uitgerekt. Alles trekt. Ik voel me zo stijf als een plank, terwijl net voor mij twee dames liggen te wentelen als waren ze van rubber. “Elke positie strekt en versterkt specifieke spieren, pezen, ligamenten en gewrichten en bereidt het lichaam voor op de volgende pose”, beweert de leraar. Een of andere oefening overslaan zit er dus niet in.
Versie flamingo of konijn?
Naarmate de les vordert, wordt de warmte drukkender. Het zweet breekt me in grote druppels uit en mijn gezicht krijgt stilaan de kleur van een tomaat. De enige troost is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Het weerhoudt Feroze Khan er niet van om ons aan te moedigen om door te zetten, nog iets verder te gaan, vol te houden. Nu moeten we de voeten in de lucht steken. De soepelsten onder ons bereiken daarbij de verticale spagaat. Ik haal nauwelijks een hoek van 90°. Feroze Khan, die mijn ontmoediging merkt, komt me aansporen: “Je doet het prima voor een eerste keer”, zegt hij geruststellend. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Dan vraagt hij ons om de houding van een flamingo aan te nemen door een voet vast te nemen en naar achter te trekken. Een andere pose bezorgt me de slappe lach: de benen worden gekruist en we buigen neer op één been. “Concentreer u”, roept de leermeester. “Het is zo dat u uw evenwicht leert bewaren.” Tot mijn grote verbazing blijf ik op één been rechtop, het andere is geplooid in een positie die me hoogst bizar voorkomt … Ik kijk hoopvol naar de klok aan de muur. Ik moet het nog 60 minuten uitzingen.
En nu de serieuze zaken
Intussen zwemt iedereen zowat in het zweet. De warmte wordt drukkend. “De opwarming is voorbij, nu beginnen we aan de serieuze zaken”, kondigt Feroze Khan niet zonder humor aan. Nadat we al de flamingohouding hebben aangenomen en met onze benen gespeeld als waren het stukken rubber, doen we nu een Boeing 737 en vervolgens een konijn na. “En vergeet niet uw mooiste glimlach boven te halen”, roept hij ons toe. We rollen ons in een bolletje, terwijl we onze voeten langs achter vasthouden. “Als u pijn hebt, dan is dat een goed teken”, zegt hij bij wijze van aanmoediging.
Op het laatste begin ik sterretjes te zien en bouw langzaam het ritme af om de 90 minuten yoga af te ronden. Ik heb minstens twee liter zweet verloren en een douche dringt zich op. In de kleedkamers weerklinkt enthousiast commentaar. “Ik had vaak rugpijn”, vertelt een van de deelneemsters, “maar dat is nu helemaal gedaan. Er komt ongelooflijk veel energie vrij.”
Eigenaardig genoeg kan ik me daarbij aansluiten. Die moeizame 90 minuten – “na een paar seances zal het al heel wat beter gaan”, moedigt een yogafan me aan – hebben me een enorme dosis energie opgeleverd. Al mijn spieren zijn soepeler geworden en de oefeningen moeten in niets onderdoen voor een fitnesssessie. En ik begrijp nu ook helemaal waarom Peter Mandelson zo’n aanhanger geworden is. (T)
BIKRAM’S YOGA COLLEGE OF INDIA BRUSSELS: LOUIZALAAN 207, 1050 BRUSSEL, TEL.: 02 644 12 24, VERSCHEIDENE CURSUSSEN OP WEEKDAGEN EN TIJDENS DE WEEKENDS, PRIJS PER SESSIE: 20 EURO, INDIVIDUELE SEANCES ZIJN MOGELIJK, www.bikramyogabrussels.com
BIKRAM’S YOGA COLLEGE OF INDIA ANTWERP: ADMIRAAL DE BOISOTSTRAAT 21, 2000 ANTWERPEN, TEL.: 03 216 43 33, www.bikramyogaantwerp.com
Door Nathalie van Ypersele
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier