Zweeds mirakel

Hendrik Lundqvist, al tien jaar teaching pro in België, over het succes van de golfsport in Zweden.

Hij heeft ontegensprekelijk een Scandinavische look: groot, blond, goed gebouwd, met een stralend gezicht en een uitbundige lach. De ideale man bijvoorbeeld om een Zweeds bioproduct te promoten. Hendrik Lundqvist (32 j.) is sinds oktober 1992 teaching pro in België. Hij doet dat vandaag in Pierpont; eerder was hij aan de slag in la Tournette en Waterloo.

Op het gebied van resultaten breken de Zweedse golfspelers momenteel alle records. In nagenoeg elk Europees kwantitatief klassement steekt het kleine landje concurrent Engeland voorbij. En statistici zullen u vertellen dat Zweden momenteel het grootste aantal scratch– of onder nul-spelers telt. Hoe verklaart deze ex-pro (Ben Hogan Tour, Zuid-Amerikaanse Tour, Aziatische Tour, Challenge Tour, Scandinavian Tour) en trainer van onder meer Gaëlle Van Wettere, het succes van de Zweedse golfsport?

“Mijn Zweeds club – in Gavlje – telt vandaag 1200 leden voor 36 holes, 25 spelers gerangschikt onder HCP 3 en acht touring pro’s – waaronder Pär Ulrik Johansson. Dat de Zweden scoren, is geen mirakel, maar gewoon een kwestie van omkadering,” aldus Lundqvist.

In de Zweedse clubs is het de gewoonte dat de goede spelers de beginnelingen in bescherming nemen. Zelfs de beste pro’s van het circuit trekken tijd uit om met jongeren te trainen. Lundqvist: “Wij hebben het golfspel of de swing zeker niet opnieuw uitgevonden. Onze sterkte is dat we elkaar helpen. We zijn ook goed in course management, een onontbeerlijk element om te kunnen scoren.”

Volgens de Zweed hechten jonge spelers in België over het algemeen meer belang aan hun materiaal dan aan de precisie van hun spel. Hij vindt dan ook dat er meer tijd moet worden doorgebracht op het terrein en minder op de practice. “We hebben niets aan practice-kampioenen of spelers die techniek forceren. Fysieke conditie is veel belangrijker.” Twee à drie keer per week oefent Lundqvist met zijn leerlingen een fysieke sport. Daarmee wil hij de spierkwaliteit en de mentale weerstand verbeteren. “Wij vormen volledige sportlui die in staat zijn zichzelf te beheersen, zowel op het parcours als tijdens de voorbereiding van een wedstrijd. Jongeren kunnen onmogelijk elke wedstrijd goed presteren. Ze moeten dus trainen met een bepaald doel voor ogen. Dat ontbreekt in België: er is niet genoeg omkadering en organisatie. Maar het gaat de goede kant op: er zijn nog nooit zoveel Belgische pro’s in de verschillende tours aanwezig geweest. Zij moeten het voorbeeld geven.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content