‘Zuid-Europa wordt een winnaar’

De wereldeconomie is op de goede weg, zegt Larry Hatheway, de hoofdeconoom en hoofdstrateeg van UBS Investment Bank. Europa heeft nog een achterstand, maar op lange termijn kan de competitiviteit van de Zuid-Europese landen de hele wereld verrassen.

De wereldeconomie heeft moeilijke jaren achter de rug, maar volgens Larry Hatheway, de hoofdeconoom en hoofdstrateeg van UBS Investment Bank, is het einde van de crisis eindelijk in zicht. “Alles bij elkaar zitten we op het goede spoor. De consumptie-uitgaven in de Verenigde Staten zijn gestegen en de werkloosheid is licht gedaald. Ook de Amerikaanse vastgoedsector lijkt uit het dal te klimmen. Bovendien is de competitiviteit van de Amerikaanse economie verbeterd door de zwakke dollar en de lage energiekosten. Ook China staat er beter voor, ondanks de stagnatie van de export. De Chinese vastgoedsector en de binnenlandse consumptie vertonen duidelijke tekenen van herstel. Europa loopt achterop. De zwakke economische groei zou nog een hele tijd kunnen aanhouden.”

“Dat herstel kan nog worden bedreigd door de Amerikaanse begrotingsproblemen, een plotse ommekeer in het beleid van de Federal Reserve, een valutaoorlog of een ongunstige uitslag na de Duitse Bondsdagverkiezingen dit najaar. Ook Iran en zijn nucleaire ambitie blijven spanningen veroorzaken die kunnen escaleren. Territoriale conflicten kun je nooit uitsluiten, met alle gevolgen van dien voor de energieprijzen.”

Zal de valutaoorlog schade aanrichten in Europa?

HATHEWAY. “Alle ogen zijn gericht op de yen, die de afgelopen weken sterk is verzwakt. Japan is nog altijd de op twee na belangrijkste economische wereldmacht. Het is een belangrijke handelspartner van Europa, de Verenigde Staten en zelfs Azië. De devaluatie van de yen zal dus zeker gevolgen hebben. Toch is het lang niet de enige munt die is verzwakt. Ook het Britse pond en de Amerikaanse dollar hebben terrein moeten prijsgeven. Algemeen gesproken, is een waardedaling van een munt alleen aanvaardbaar als die wordt veroorzaakt door binnenlandse maatregelen om de groei te ondersteunen, zoals een nulrentebeleid of een kwantitatieve versoepeling. Maatregelen die een rechtstreekse impact op de wisselmarkt hebben, zijn moeilijker te verteren. Dat verklaart de storm van internationale reacties na de devaluatie van de yen.

“Maar veel meer dan over de waardevermindering zou de internationale gemeenschap zich zorgen moeten maken over de snelheid waarmee de yen in waarde is verminderd. Want de euro is fundamenteel correct gewaardeerd. De dollar zou opnieuw kunnen stijgen.”

Is het niet vreemd dat de euro sterk staat, terwijl de Europese economieën het niet goed doen?

HATHEWAY. “Japan is een goed voorbeeld van een zwakke economie met een sterke munt. Valutabewegingen horen nu eenmaal bij onze economie. De toestand op de wisselmarkten is dan ook niet verontrustend.”

Is de devaluatie van de yen een oplossing voor Japan?

HATHEWAY. “Het helpt de Japanse economie, maar het is geen wondermiddel. Vooral de exportbedrijven kunnen profiteren van de daling van de yen. Maar de buitenlandse handel vertegenwoordigt slechts een bescheiden deel van het bruto binnenlands product van Japan. Zo bekeken, is het profiel van Japan vergelijkbaar met dat van de Verenigde Staten. De hoeksteen van beide economieën is de consumptie. Wat Japan echt nodig heeft om gezonder te worden, is een grondige herstructurering van zijn banksysteem en van zijn economie in het algemeen.”

Is het Chinese wonder voorbij?

HATHEWAY. “De rentabiliteit van China was de voorbije tien jaar uitzonderlijk hoog. Die tijd is voorbij. Ondanks zijn enorme bevolking kampt het land met een tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten, wat de lonen in de hoogte jaagt. We verwachten geen brutale landing van de Chinese economie, maar toch zullen we moeten wennen aan het idee dat het land een bocht van 180 graden maakt. De Chinese competitiviteit is niet meer dezelfde als vroeger. Over vijf jaar liggen de kaarten heel anders.”

Wie kan daarvan profiteren?

HATHEWAY. “Voorlopig hebben de Verenigde Staten de beste kaarten. De loonkosten zijn er sterk gedaald. Ook de daling van de dollar speelt in het voordeel van het Amerikaanse concurrentievermogen. Bovendien is gas en olie in de Verenigde Staten zeer goedkoop door de energierevolutie die zich in het land voltrekt. De komende jaren wordt ook Zuid-Europa een winnaar. De loonkosten zijn er enorm gedaald. Op lange termijn kan dat een industriële heropleving in die regio op gang brengen.”

Europa is dus niet dood?

HATHEWAY. “De competitiviteit van de Europese landen is volop aan het evolueren. Dat proces zal de komende jaren doorzetten. Zolang alle aandacht gaat naar de schuldafbouw en de economische sanering, blijft de groei in Europa zwak. We zullen door die zure appel heen moeten bijten. Maar uiteindelijk moet Europa sterker uit de crisis komen.”

Moeten beleggers obligaties kopen? Of moeten ze de voorkeur geven aan aandelen?

HATHEWAY. “Dure activa kopen, is fout. Daarom doen beleggers er verstandig aan bedrijfsobligaties te mijden. Het is beter in aandelen te stappen.”

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content