Zorgwekkend, maar stabiel

Europa heeft de crisis nog niet verteerd, maar het lijkt na vijf moeilijke jaren toch langzaam uit het dal te klimmen. Maar niet alle Europese landen doen het even goed.

Vijf jaar geleden sloeg de crisis genadeloos toe in Europa. Die klap is nog niet verteerd, maar het ergste lijkt wel voorbij. “Misschien duurt het nog wel tien jaar voordat Europa de crisis helemaal heeft bezworen. Maar we hebben een belangrijk keerpunt bereikt, met bemoedigende tekenen van een economisch herstel in Ierland, Portugal, Spanje en zelfs Griekenland”, zegt Asoka Woehrmann, co-chief investment officer bij Deutsche Asset & Wealth Management. “Het beeld van Europa dat als een doodzieke patiënt op intensive care ligt, gaat niet meer op. De positieve ommekeer in de perceptie van Europa is een belangrijke factor op weg naar het herstel.”

Een van de positieve signalen waaruit Woehrmann afleidt dat Europa op het goede spoor is, is de invoering van een strenge budgettaire discipline in de landen met de hoogste schulden. Door de hogere fiscale inkomsten en de strenge bezuinigingsmaatregelen kunnen Italië, Ierland, Portugal en Spanje in 2013 wellicht opnieuw gezonde balansen voorleggen. Een ander gunstig teken is dat de Europese consumptie na jaren van achteruitgang weer stijgt. Ook Maxime Alimi, senior econoom bij Axa Investment Managers, denkt dat de Europese economie vanaf de tweede helft van 2013 geleidelijk weer kan groeien.

Spanje en Duitsland

Niet alle Europese landen zitten in hetzelfde schuitje. Volgens Maxime Alimi zijn Duitsland en Spanje de beste leerlingen van de klas. “De Duitse economie is eind 2012 en begin 2013 sterk vertraagd, vooral door de teruggevallen export. Maar de vastgoedmarkt van het land blijft sterk, de werkloosheid is er laag, en het inkomen en de consumptie van de Duitsers stijgen. Al die factoren geven de Duitse economie vleugels”, zegt Maxime Alimi (lees ook Duitse degelijkheid, blz. 134).

De Spaanse economie doet het minder goed, maar de conjunctuur in het land is aan het verbeteren — zo sterk zelfs dat Spanje in de tweede helft van dit jaar opnieuw kan groeien. Maxime Alimi: “Het ergste is eindelijk achter de rug voor de Spaanse vastgoedsector. De werkgelegenheid zal zich dus stabiliseren, aangezien de helft van de stijging van de werkloosheidscijfers sinds het begin van de crisis te wijten was aan ontslagen in de vastgoedsector. Nog een positieve factor voor Spanje is dat de financiële sector is geconsolideerd en grotendeels gesaneerd.”

Frankrijk loop ver achter. “Frankrijk heeft de crisis niet benut om economische hervormingen door te voeren”, zegt Alimi. “Het gevaar bestaat dus dat de Franse economie verder verslechtert, met een sterke toename van de werkloosheid en een daling van de consumptie tot gevolg. In 2011 en 2012 is de Franse economie gestagneerd. In 2013 is ze al twee kwartalen op rij achteruitgegaan.”

Gered door de export

Europa, dat voor zijn groei sterk afhankelijk is van de export, kan bovendien profiteren van de economische relance van zijn belangrijkste handelspartners. Zo vertoont het Verenigd Koninkrijk tekenen van herstel, zijn de Amerikaanse bedrijven en vastgoedsector er weer bovenop en heeft Japan maatregelen genomen om zijn economie te stimuleren.

De relatieve sterkte van de euro zou geen rem mogen zetten op de heropleving van de Europese export. “De lichte overwaardering van de euro ten opzichte van de dollar is geen handicap voor de Europese uitvoerders. Ze kunnen rekenen op innovatieve producten met een toegevoegde waarde. De prijs heeft dan maar weinig impact”, zegt Maxime Alimi. Toch vindt hij dat een economie zoals die van Portugal gevoeliger is voor de schommelingen van de euro, omdat dat land producten met een lage toegevoegde waarde exporteert, waardoor het rechtstreeks moet concurreren met de opkomende landen.

Interessant instapmoment

Ondanks het beginnende herstel adviseren de strategen van Deutsche Asset & Wealth Management en AXA Investment Managers om aandelen uit Europa en de opkomende landen voorlopig links te laten liggen. Asoka Woehrmann maakt alleen een uitzondering voor aandelen van Duitse bedrijven. “Maar voor beleggers die investeren op lange termijn is de huidige zwakte van de Europese aandelen een interessant instapmoment”, vindt Maxime Alimi. Het is belangrijk selectief te blijven, omdat de fundamenten — na jaren van willekeurige groei — stilaan weer bepalend worden.

De voorkeur van beide analisten gaat uit naar Amerikaanse aandelen. Door de lage energieprijzen in dat land zal de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven alleen maar sterker worden. Dat gegeven zit volgens Woehrmann nog niet in de aandelenkoersen verrekend.

Woehrmann blijft ervan overtuigd dat de economische groei de volgende jaren vooral te vinden is op de opkomende landen. Maar hij verwacht dat de aandelen uit die landen daar niet optimaal van kunnen profiteren, zoals al vele jaren het geval is. De volatiliteit van de valuta’s, het gebrek aan deugdelijk bestuur in de bedrijven en de politieke instabiliteit in sommige landen zijn stuk voor stuk factoren die de ontplooiing van de lokale beurzen afremmen. Toch blijft Woehr-mann ervan overtuigd dat het interessant is te beleggen in de opkomende markten, maar dan via Amerikaanse of Europese bedrijven die actief zijn in de groeiregio’s.

KARINE HUET

“Italië, Ierland, Portugal en Spanje kunnen in 2013 wellicht opnieuw gezonde balansen voorleggen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content