Zorgen voor elkaar
Binnen het Interreg-programma slaan 98 bedrijven uit Vlaanderen en Nederland de handen in elkaar om efficiënte zorgsystemen uit te werken.
Interreg is een Europees subsidieprogramma dat bedrijven stimuleert om over de grenzen heen ervaringen uit te wisselen of initiatieven te nemen. Dit kan gaan van een fietspad dat in België begint en doorloopt tot in Nederland, tot een grensoverschrijdende industriezone en ga zo maar door.
Eén van de projecten binnen het Interreg-II-programma is Borgen Zonder Grenzen. Het helpt ondernemingen bij het opzetten van zorgsystemen op het vlak van milieu, hygiëne, veiligheid en kwaliteit. Projectverantwoordelijken zijn de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging ( BZW) en het Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden ( VKW). De Nederlandse firma Wissenraet & van Spaendonck Advies en Projecten uit Tilburg verzorgt de administratie. 98 bedrijven – 58 Vlaamse en 40 Nederlandse – uit verschillende sectoren schreven zich in.
Sven Vervloet, manager van het Centrum voor Kwaliteitszorg Antwerpen ( CKZ): “Eerst werden de kandidaten in gelijkgestemden verdeeld om optimaal te kunnen samenwerken. Vervolgens kreeg elke groep een begeleider toegewezen, namelijk: CKZ Antwerpen, Bedrijfsmilieudienst ( BMD) Oost-Brabant en BMD West-/Midden-Brabant. Deze consultants moeten de geselecteerden uiterlijk eind maart 2001 hun certificaat helpen behalen. Concreet betekent dat een systeem invoeren, werkprocessen analyseren en structureren, kijken wat er allemaal kan misgaan en waar er verbeteringen moeten worden aangebracht.”
De aannemerswereld wil beantwoorden aan de VCA-norm ( Veiligheidschecklist voor Aannemers). Andere ondernemingen werken aan de Iso 14001-norm (milieu). Sommige kandidaten willen hun kwaliteit verbeteren en het Iso 9000-certificaat behalen. Een tiental firma’s uit de horeca streeft naar de HACCP-norm ( Hazard Analysis Critical Control Points). Tien Nederlandse bedrijven werken aan de Arbo-norm en nog eens tien mikken op het Iso 9000- én het Iso 14001-kwaliteitscertificaat.
Dit Interreg-II-project heeft een kostenplaatje van 120 miljoen frank en wordt gefinancierd door het Vlaams Gewest, het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en het Interreg-programma voor het Benelux Middengebied. Elk deelnemend bedrijf draagt voor 50% bij tot zijn eigen project. De andere helft wordt betaald door Interreg. Vervloet: “We zijn begin 1999 met het project gestart. Streefdoel is dat 35% van de bedrijven het haalt tegen de einddatum.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier