ZOMERFESTIVAL VAN BRUSSEL

De eerste week van het Zomerfestival van de stad Brussel ziet er ijzersterk uit. Op 4 juli treden op de Grote Markt drie fabuleuze recente laureaten van de Koninging Elisabethwedstrijd aan – Markus Groh op piano, Nikolaj Znaider op viool en Stephen Salters op zijn eigen bariton-stembanden – begeleid door het Nationaal Orkest van België onder leiding van de Franse Claire Gibault. Op het programma: aria’s uit Die Zauberflöte en Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart, het Concerto nr. 3 voor piano van Beethoven, het Concerto nr. 3 voor viool van Camille Saint-Saëns, en om af te ronden enkele negro spirituals.

Daags nadien gaat het er exotischer aan toe, met de Braziliaan Gilberto Gil (°1942), die voor de gelegenheid een akoestische set speelt met het ensemble waarmee hij vorig jaar voor MTV een “Unplugged”-sessie deed. Politieke bewogenheid heeft Gil altijd gekenmerkt en dat klinkt door wanneer hij thema’s als de discriminatie van de zwarten, de positie van de vrouw of nog, de verloedering van de natuur bezingt. Al willen de aanstekelijke ritmes de aandacht daar wel eens van afleiden. Zeker indien u, zoals wij, geen Portugees begrijpt. Maar uiteraard gaat het in deze warme muziek ook vaak over – hoe kan het anders – de liefde, en bepalen lichtvoetigheid en improvisatie de hoofdtonen. Een levendig spektakel met op tijd en stond een intimistisch moment: dat is wat u mag verwachten.

Op 6 juli klinken cellogrootmeester Pieter Wispelwey en het VRT Filharmonisch Orkest o.l.v. Frank Shipway in muziek van Wagner (een stukje Lohengrin), Tchaikovski (“Pathéthique”) en Dvorak (het mooie concerto voor cello en orkest in si klein).

Op 7 juli treedt het ensemble van Roby Lakatos (°1965) aan, de Hongaarse violist die jarenlang in het Brusselse restaurant Les Ateliers de la Grand’Ile gul en geestig zijn virtuositeit rondstrooide. Familiaal ondergedompeld in de zigeunermuziek, schoolde hij zich aan het conservatorium van Boedapest in de “klassieke” violistiek, en eigende hij zich later ook een jazzvocabularium toe. Zijn meesterlijk spel bezorgde hem de lof van – en optredens met – uiteenlopende musici als Stéphane Grapelli, Herbie Hancock, Vadim Repin en Yehudi Menuhin. Die laatste trok trouwens, telkens hij in Brussel was, wat graag naar het restaurant waar Lakatos tot ’96 regelmatig speelde. Nog meer referenties nodig? Weet dan dat Philippe Herreweghe Lakatos vorig seizoen uitnodigde op de Académies Musicales in het Franse Saintes, en dat Esa-Pekka Salonen hem gevraagd heeft voor een optreden met het Los Angeles Philharmonic. Op 7 juli is het echter niet de classicus maar wel de zigeuner in Lakatos die de strijkstok hanteert.

Het Zomerfestival van de stad Brussel loopt voort tot 31 augustus. We komen er later nog op terug. Plaatsbespreking: Tel. 070-345.543 en 0800-21.221. Roby Lakatos concerteert deze zomer ook nog in het Oostendse Casino-Kursaal, op 15 augustus: Tel. (059)70.76.18.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content