Zoeken naar de magische formule

Nu Nicolas Col- saerts België op de internationale golfkaart heeft gezet, is het idee opgekomen dat ons land in de nabije toekomst een toernooi van de European Tour zou kunnen organiseren. “Alles is mogelijk, maar ik vrees dat zo’n plan weinig kans van slagen heeft”, zegt Andy Hancock van VAAV, een consultancybureau dat is gespecialiseerd in sponsoring. Een evenement van die omvang heeft een budget van minstens 3 miljoen euro nodig, en dat is uiteraard een struikelsteen. “Je hebt dan een hoofdsponsor nodig die meteen een cheque van ongeveer 2 miljoen euro op tafel legt”, weet Hancock, die de Telenet Trophy en in 2000 de laatste Belgische Open heeft georganiseerd. “Voor Belgische ondernemingen is dat zeer veel geld, temeer omdat je voor zo’n bedrag bijna een heel seizoen op het truitje van Sporting Anderlecht kunt staan. Het zou dan ook ideaal zijn dat een grote multinational de hoofdsponsor zou worden. Maar waarom zou zo’n bedrijf een toernooi in België sponsoren, en niet veeleer een in het Verenigd Koninkrijk of Duitsland, waar er veel meer golfers zijn?”

Geld is niet de enige hindernis, zegt Hancock. “Rekening houdend met het klimaat in België, moet je ook een perfecte datum op de kalender van de Europese Tour in de wacht slepen. En je moet een terrein vinden dat beantwoordt aan de strengste normen. Er zijn niet alleen de sportieve eisen, het terrein moet ook beschikken over infrastructuur om de gasten, het publiek en de televisie te ontvangen. Tot slot moet je enkele internationale topspelers aan de afslag krijgen, anders trek je geen publiek aan.” Dat laatste is geen kleine uitgavenpost. De meeste spelers in de top twintig nemen geen genoegen met het prijzengeld, ze willen een startpremie. Absolute toppers zoals Tiger Woods zijn zelfs helemaal onbetaalbaar. De Amerikaan vraagt doorgaans bijna 2 miljoen dollar om buiten de States te spelen.

De voorbije jaren werd in België met de Telenet Trophy wel een manche georganiseerd van de Challenge Tour, de tweede afdeling van de Europese golfsport. De stap naar de European Tour is heel groot, tenzij iemand een magische formule bedenkt en het toch voor elkaar krijgt. Zo is Turkije erin geslaagd een paar van de beste spelers ter wereld aan te trekken voor een exhibitietoernooi. En de Belgische golfsport heeft met de ontluiking van Colsaerts toch wel een nieuwe dimensie gekregen.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content