Zo beschermt u uw smartphone

Roel Van Espen medewerker Trends

Een smartphone is een kostbaar bezit en bevat heel wat persoonlijke informatie. U doet er dan ook goed aan uw toestel te beschermen tegen diefstal en virussen. Een overzicht van de interessantste securitytools.

Uit een studie die het Britse onderzoeksbureau YouGov vorig jaar uitvoerde bij tweeduizend smartphonegebruikers, blijkt dat een op de drie respondenten het erger vindt zijn smartphone te verliezen dan zijn portefeuille. Die apparaten zijn dan ook heuse computers geworden: ze zijn niet alleen duur, er staat ook heel wat persoonlijke informatie op zoals contactgegevens, foto’s en berichten.

Gelukkig bestaan er tools waarmee u uw smartphone bij verlies of diefstal kunt proberen te traceren. Die hebben wel degelijk nut: zo bestrafte de correctionele rechtbank van Mechelen begin juli nog een dief die werd gevat met zo’n applicatie. Hebt u een recente iPhone, dan kunt u de ingebouwde optie Find My iPhone inschakelen. Daarmee kunt u het toestel opsporen via uw internetbrowser, bijvoorbeeld op uw computer. U krijgt dan een kaartje te zien waarop de locatie van het apparaat wordt weergegeven. Het is ook mogelijk een boodschap naar uw iPhone te sturen, het apparaat vanop afstand te blokkeren en zelfs alle gegevens die erop staan te wissen.

Ook voor andere apparaten

Een goed alternatief is Prey. U kunt die app downloaden van de iTunes Store voor uw iPhone of van Google Play voor uw Android-smartphone. Als u uw toestel kwijt bent, detecteert Prey eveneens waar het zich bevindt. Dat doet deze securitytool onder meer aan de hand van geolocalisatie, op voorwaarde dat uw smartphone een ingebouwde gps heeft.

De app functioneert eenvoudig: na de installatie en de registratie kunt u vanaf een ander toestel een sms sturen naar uw verloren telefoon of via de website van Prey melden dat u het apparaat kwijt bent. De geïnstalleerde app reageert daar meteen op door de gps-locatie van uw toestel naar de website te sturen. Bij onze tests gaf het Google Maps-kaartje de positie verrassend nauwkeurig aan. Beschikt uw smartphone niet over een gps, dan kan Prey de locatie opsporen via het wifi-toegangspunt of via het IP-adres dat wordt vrijgegeven wanneer de vinder of de dief ermee online gaat.

Het is handig dat u met dezelfde gratis Prey-account tot drie toestellen – uw smartphone, uw tablet en uw laptop bijvoorbeeld – kunt inventariseren, beheren en beschermen. Nadat u de locatie hebt achterhaald, kunt u vanop afstand een alarm doen afgaan, het toestel blokkeren tot er een wachtwoord wordt ingegeven of een bericht sturen naar de vinder waarin u meldt hoe hij u kan contacteren. Met Prey kunt u de camera van uw smartphone een foto van de gebruiker laten maken en die laten doorsturen. Een andere optie zorgt ervoor dat u een bericht ontvangt als de sim-kaart wordt verwisseld.

De app Mobile Defense kunt u gebruiken om een Android, BlackBerry, Win-dows Mobile en Symbian OS te beveiligen, maar hij werkt niet voor een iPhone. Met één account kunt u tot vijf toestellen registreren. Na de installatie van de app activeert u die vanaf de website van Mobile Defense. De tool berekent bij verlies of diefstal de locatie van uw toestel en toont die op een Google Maps-kaartje. Via de website kunt u het toestel vergrendelen, een alarmsignaal doen afgaan of een berichtje versturen. Ook automatische updates behoren tot de mogelijkheden. Voorlopig kunt u Mobile Defense kosteloos gebruiken, maar de kans bestaat dat deze app in de toekomst betalend wordt.

Gratis beschermd tegen virussen

Verlies en diefstal vormen de grootste gevaren voor uw smartphone. Maar er bestaan ook heel wat securitytools die uw mobiele apparaten kunnen beschermen tegen virussen. Zo’n virus kan uw toestel binnendringen via een app. De officiële marktplaatsen – de iTunes Store van Apple, Google Play, BlackBerry App World en Windows Marketplace – worden sterk gescreend, maar toch kan het gebeuren dat er malware binnenglipt op een toestel. De Adroid-smartphones zijn tot nu toe de kwetsbaarste toestellen gebleken. Daarom richten zowat alle security-apps zich op Android, terwijl de iPhones doorgaans over het hoofd worden gezien.

De gratis tool ESET Mobile Security is beschikbaar voor Android, Windows Mobile en Symbian. Hij scant gedown-loade apps en alle andere bestanden op virussen. Maar de beveiliging gaat verder: er is onder meer voorzien in een anti-diefstalfunctie, waarbij u het nummer van bijvoorbeeld uw partner kunt ingeven. Als uw smartphone wordt gestolen en de sim-kaart wordt verwisseld, ontvangt die een sms. Vanaf dat nummer kunt u opdrachten naar uw toestel sturen, onder meer om gegevens te wissen of een sms te ontvangen met de gps-coördinaten van uw toestel. Die worden ook weergegeven op Google Maps. Daarnaast is er een bel- en sms-filter, waarmee u bijvoorbeeld oproepen van onbekende nummers kunt blokkeren.

Norton Mobile Security is alleen beschikbaar voor Android. In de gratis Lite-versie zitten een virusscanner en een virusbescherming voor apps en bestanden. Ook hier is voorzien in een antidiefstalfunctie via sms. Met de betalende Premium-formule, die ongeveer 30 euro per jaar kost, kunt u die functie ook gebruiken via uw browser, en dat is een stuk handiger. Bovendien kunt u daarmee via sms of via uw browser het toestel blokkeren, het traceren en informatie wissen. U kunt vanop afstand via de camera van uw smartphone zelfs een foto van de gebruiker opvragen. De betalende formule bevat ook een bel- en sms-filter en biedt bescherming tegen onveilige websites.

Betalen voor bescherming

Daarnaast is er F-Secure Mobile Security voor Windows Mobile, Symbian en Android. U betaalt bijna 25 euro per jaar voor een antivirusbescherming, een beveiliging tegen verdachte websites via een aparte browser, maar uw standaardbrowser blijft helaas onbeschermd. Ook het blokkeren van de smartphone, het wissen van gegevens en het traceren van het toestel via sms – en niet via een website – behoren tot de mogelijkheden. Er wordt ook een bericht verstuurd wanneer de dief uw sim-kaart vervangt. Bovendien wordt uw toestel standaard vergrendeld wanneer u het even niet gebruikt.

McAfee Mobile Security kunt u installeren op Android, BlackBerry, Symbian en Windows Mobile. U betaalt net geen 30 euro per jaar, en daarvoor krijgt u virus- en antidiefstalbescherming via sms. U kunt tot negen nummers opgeven van personen die een sms dienen te ontvangen wanneer de sim-kaart van uw toestel wordt verwisseld. Via uw browser kunt u het vergrendelen en opsporen, en u kunt gegevens wissen. McAfee Mobile Security bevat geen bel- en sms-filter, maar voor de standaard-Android-browser biedt het systeem een beveiliging tegen verdachte websites. Er bestaat ook McAfee WaveSecure: die tool is eveneens betalend en u kunt er alleen uw mobieltje mee opsporen, zonder dat de tool bescherming biedt tegen virussen. McAfee Mobile Security vinden we dan ook interessanter.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content