Zes landen overtreden Europees Stabiliteitspact
Zes landen overtreden de Europese begrotingsregels. De Europese Commissie begint daarom begrotingsprocedures tegen Italië, Nederland en Groot-Brittannië. Ook Griekenland dreigt binnenkort een vermaning in de bus te krijgen. Tegen Duitsland en Frankrijk loopt al een procedure. De zes landen vertegenwoordigen samen ruim driekwart van de Europese economie.
De Europese Commissie maakte de procedures bekend op woensdag 7 april bij de publicatie van haar economische vooruitzichten. Europa begint tegen Londen en Den Haag een procedure wegens een “buitensporig tekort”. De twee landen hadden in 2003 een tekort van 3,2 % van het bruto binnenlands product (BBP). Het Stabiliteitspact laat slechts 3 % toe. Beide landen dringen waarschijnlijk dit jaar hun tekort al terug tot onder die grens.
Ook Griekenland komt op 3,2 % uit, maar Europa wacht op een statistisch onderzoek van die cijfers. Duitsland en Frankrijk noteren al voor het derde opeenvolgende jaar een tekort boven 3 %. Die zaak wordt voor het Europees Hof van Justitie uitgevochten.
Ook in Italië is er onweer op komst. Rome zou in 2004 uitkomen op een tekort van 3,2 % en volgend jaar zelfs 4 %. Maar de Europese eis tot besparingen om het tekort te drukken, stuurt de regeringsplannen voor een belastingverlaging in de war. Italië wil daarom geen maatregelen nemen.
Voor België voorspelt de Commissie voor dit jaar een tekort van 0,5 %, dat in 2005 zou aandikken tot 0,7 % van het BBP. In zijn voorspelling houdt Europa geen rekening met de begrotingscontrole van 5 april, waarbij de paarse regering uitgaat van een begrotingsevenwicht in 2004. Maar premier Guy Verhofstadt ( VLD) houdt rekening met 850 miljoen euro (0,3 % van het BBP) aan inkomsten uit de fiscale amnestie. Europa herhaalt dat dit geen zekere inkomsten zijn.
Bovendien stipt de Commissie aan dat het Belgische begrotingsresultaat verbeterd wordt door eenmalige maatregelen, die in 2004 goed zijn voor 0,5 procent van het BBP. “Ondanks de cyclische verbetering van de economie is er dus een onderliggend tekort van 1 % van het BBP in België,” schrijft de Commissie.
Het Stabiliteitspact heet toch niet zonder reden Stabiliteits- en Groeipact. En als je in een fase van drie jaar stagnatie – in deze fase zitten we godzijdank niet meer – groei meer benadrukt dan stabiliteit, is dat een teken van economisch gezond verstand. Precies dat hebben we gedaan. (Duits bondskanselier Gerhard Schröder over het verzet van Duitsland tegen het Stabiliteitspact, in De Volkskrant)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier