Zes eeuwen verwondering

Na een intensieve restauratie van vier jaar is De dood van Maria van de Vlaamse primitief Hugo van der Goes het thema van een tentoonstelling. Elien Haentjens
Van 2018 en 2022 werkten Griet Steyaert en Marie Postec aan de restauratie van het impressionante paneel met De dood van Maria, dat Hugo Van der Goes vermoedelijk schilderde tussen 1475 en 1482. Zo komen de karakterkoppen van de apostelen, het architecturale decor en het verrassende kleurenpalet nu beter tot hun recht dan ooit tevoren. Tegelijk is er veel onderzoek gedaan naar de stijl en de iconografie van Hugo van der Goes, zijn tijdgenoten en zijn navolgers. Die elementen vormen de basis van een tentoonstelling in het Sint-Janshospitaal in Brugge. Zo’n zeventig werken uit de veertiende, vijftiende en zestiende eeuw – schilderijen, handschriften en devotionele voorwerpen – vertellen het verhaal van het meesterwerk van Van der Goes.
Daarnaast geven vijf Nieuwe Meesters – schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer en Sholeh Rezazedah, theatermaker Ivo van Hove, kunstenares Berlinde De Bruyckere en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker – vanuit hun persoonlijke beleving hun kijk op De dood van Maria.
Oog in oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters nieuwe blikken, Sint-Janshospitaal in Brugge, tot 5 februari
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier